Шансовете за правителство с третия мандат се топят като сняг през април

0

Шансовете за правителство с третия мандат се стопяват с всеки ден. „Има само един начин да се направи работещо правителство на малцинството. Това е начинът, който артикулираме сигурно от шест месеца – кабинет на трите протестни формации, които носим промяната със себе си, с подкрепата на БСП. Няма друг начин“, заяви днес по обед пред журналисти Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Така напрактика той постави условие – правителството задължително да е без социалистическата партия, тя само да подкрепя. БСП обаче нееднократно е давала сигнали, че иска да участва пряко в управление, излъчено чрез третия мандат. За безизходицата допринася и  „Демократична България“ (ДБ), която също едва ли ще се съгласи на директно участие на БСП.

Изявлението на Хаджигенов дойде малко преди втория етап от консултациите около третия мандат, които провежда Румен Радев. Срещите при президента стартираха днес в 14 часа. На тях участват ДБ, ДПС и ИБГНИ. Вчера Радев разговаря с ИТН, ГЕРБ и БСП.

Консултацията с ДБ продължи десетина минути и не роди новини. Радев призова за „диалог, консенсус и компромис“. Съпредседателят на формацията Христо Иванов се съгласи, като обрисува правителството с третия мандат като механизъм за действие в една много кризисна ситуация. Според него една от основните задачи на кабинета трябва да е успешно управление през зимния период. Малко по-късно пред журналисти Иванов бе по-обстоятелствен, но подсили неяснотите. Хем каза, че най-важно е да се водят разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС, хем отхвърли варианта ДБ да подкрепи кабинет с мандата на БСП. Така и ДБ зае позицията „анти БСП“, изказана по-рано от  Хаджигенов.

Източник: СЕГА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече