Сашо Дончев с бронирана лимузина и с тройна охрана след развода с „Газпром“

0

Енергийният олигарх Сашо Дончев рязко е увеличил охраната си, след като се „разведе“ официално с руския газов мастодонт „Газпром“ и продаде половината от фирмата си „Овергаз“ на американската компания „Линдън Енерджи“.

Преди дни репортер на „Уикенд“ засече Сашо Дончев пред ВИП салона на летище „София“, където гъмжеше от костюмирани и въоръжени с пистолети бодигардове. Оказа се, че половин дузината охранители, пристигнали с два джипа БМВ Х5 със затъмнени предни стъкла (в разрез със закона, с изключение на автомобили със специален режим – бел.авт.) и с последен модел бронирана лимузина „Мерцедес Майбах“, очакват появата на началника си, пристигнал с частен самолет от неизвестна дестинация.
Дончев бе „поет“ от двама от гардовете си още преди да е прекрачил прага на ВИП терминала, а трети от костюмираните мъжаги чевръсто му отвори задната врата на новата лимузина. Кортежът на Сашо Дончев отпраши с мръсна газ секунди след като газовият крал се настани в кожения салон на поръчковия „Мерцедес Майбах“.
Новата бронирана лимузина на Сашо Дончев е пристигнала от Германия само преди 2 месеца, а цената на возилото е 1 милион евро заради максималната кевларена степен на сигурност. Бронираният „Майбах“ тежи около 4 тона и

издържа на стрелба с автомат и гранатомет.

Гумите, дори и спукани, се самонапомпват и издържат пробег от 60 км/ч. При необходимост автомобилът се „херметизира“, за да издържи даже на химическа атака, като за пасажерите е осигурен йонизиран въздух за 2 часа при екстремна ситуация. Поддръжката на лимузината е трудна и по силите само на отбрани милионери, какъвто е Сашо Дончев. На всеки 20 000 километра гумите задължително се сменят, като цената на комплект от 4 гуми е 60 000 лева. Разходът на гориво достига 30 на 100, а цената само на един фар е 28 000 лева, разясняват автомобилни експерти.
Невижданите мерки за сигурност, на които Сашо Дончев се радва отскоро, вероятно са заради драматичната му бизнес раздяла с „Газпром“ и новото му партньорство с американците, предполагат мнозина. „От лятото Дончев увелили тройно охраната за себе си и за семейството си. Доскоро той пътуваше с една лимузина, с бодигард и с шофьор, а сега само него го пазят по 6-7 въоръжени охранители, които го ескортират с два джипа“, одумват мустакатия баровец в бизнес средите.
Сашо Дончев, някога пълноправен съдружник с разстреляният бос на „Мултигруп“ Илия Павлов в дружеството „Овергаз“, се изпокара шумно с партньорите си от „Газпром“ през 2015 г. Руснаците дори спряха да подават газ към „Овергаз“, мотивирайки се със забавени плащания на синьото гориво. Поставен в безизходица, Дончев поиска помощ от държавната „Булгаргаз“ и дълго време купуваше горивото не директно от руснаците, а чрез серия посредници. От „Газпром“ пък напуснаха „Овергаз“ и настояха Сашо Дончев да им плати дяловете в дружеството с най-добре изградената газопреносна система в България.
Официално сделката по развода между Сашо Дончев и „Газпром“ приключи на 27 януари т.г., като руснаците получиха 108 милиона евро за дела си и за уреждане на стари задължения. В началото на юли, по време на енегийния форум „Три морета“, чийто домакин бе България, газfвият крал представи новите си партньори от Америка. Базираната в Тексас енергийна компания „Линден енерджи лимитид“ придоби 50% от акциите на „Овергаз“, като цената на сделката не бе съобщена. Според запознати, Сашо Дончев е

прибрал 320 милиона лева от тексасците.

Новите американски партньори на газовия крал притежават 10% от компанията за изграждането на газовата връзка между България и Гърция и са амбицирани съвместно със Сашо Дончев да разширят мрежата си и да достигнат до Албания и Косово.
Макар преди дни босът на „Овергаз“ да обяви в интервю пред „Дневник“, че се е разделил цивилизовано с „Газпром“ след 25-годишен съвместен бизнес, драконовските мерки за сигурност, които отскоро прилагат към него и членовете на семейството му, карат мнозина да подозират друго.
„В следващите години, когато газовият сектор окончателно се либерализира и държавата напусне енергетиката, както искат от Европейския съюз и Америка, Сашо Дончев и новите му партньори ще са на върха на бизнес вълната и големите печалби“, пророкуват енергийни експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече