Отмъщение: Изхвърленият шеф на Пирогов захапа здравния министър за ограничителните мерки

0

Бившият директор на Институт „Пирогов“ проф. Асен Балтов разкри, че липсата на антиковид мерки, които здравният министър Стойчо Кацаров да въведе, за да се забави разпространението на вируса, се дължи на нежеланието му да се разплати с медиците и здравните работници на първа линия. „Популизъм и още нещо!!! Ще чакат до края на месеца без да има ограничителни мерки, защото ще трябва да дадат едни много сериозни суми! Както за Първа линия на медицински и немедицински персонал, така и на засегнатите браншове! План без покритие и с липса на пари за хората!“, написа травматологът в коментар под критична публикация във фейсбук на бившия здравен шеф проф. Костадин Ангелов. 

Екс министърът обяви, че Националният план, както отбелязва, щедро представен през пролетта с фанфари, вече е заминал в кошчето за боклук, защото не се спазва, а мерките се въвеждат избирателно и не национално ниво. 

„Бургас и Велико Търново вече са в червената COVID-19 зона по заболяемост. И двете области с по 271 на 100 000 души. Съвсем скоро София, Пловдив, Пазарджик и Търговище ще са също червени.

Четох внимателно заповедта на здравния министър и се чудя колко обекта са дали заявка, че ще работят със 100% капацитет при изпълнение на условията – ваксинирани посетители и персонал, преболедували или PCR тест? Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н.
Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи.

Представеният с фанфари план за действие, с уж ясни хоризонти и граници вече официално е хвърлен в кошчето за боклук, защото “ще се прилагат мерките по плана избирателно, следейки ситуацията, така както преценим”. Последното е цитат на здравния министър“, пише проф. Ангелов. 

И опонира на Кацаров за опита силово да се наложи ваксинацията чрез разделение на народа. „Това е груба грешка и обществото реагира на мига. И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск“, категоричен е предшественикът на здравния министър. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече