Ченгето Андон Андонов преследвал битият Евгени Марчев и на други протести

0

Полицаят Андон Андонов, който уж е с най-голямото наказание за насилие на протеста на 10 юли, и на следващи протести е търсил контакт с една от жертвите – студента Евгени Марчев, и му показвал, че го е запомнил и разпознал. Това разказа Марчев в интервю за БНР.

Той беше един от поканените в Народното събрание на изслушван ето на вътрешния министър Бойко Рашков, за кадрите с полицейско насилие от 10 юли миналата година, за които обществеността узна едва тези дни. На изслушването се разбра, че Столичната полиция е поискала записите от камерите на фасадата на Министерския съвет от Националната служба за охрана (НСО) на 17 юли 2020 г., получила ги е, минала е вътрешна проверка, след която са наказани четирима полицаи. Най-строго е наказан Андон Андонов, към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Неговото наказание е да не получава повишение в продългжение на две години.

По-късно Андонов сменя работата и постъпва в Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор. Според вътрешния министър там Андонов е бил

на по-висока длъжност и е получавал по-висока заплата.

Пред БНР Марчев разказа, че след 10 юли е срещал неколкократно Андонов на протестите и очевидно той е продължил да изпълнява ръководни функции. „Многократно в продължение на месеци съм го виждал. Неговите наказания, каквито и да са те, са влезли в сила явно на по-късен етап, не е отстранен от тези събития. Освен това лично се е случвало да се доближи, за да ме пита дали аз съм Евгени, че ме е виждал и разпознал. Това ми на прави впечатление, че може би е бил там този ден. И след като излязоха записите се разбра, че той е лидерът на групата, тоест полицията е видяла тези записи, не са взели превантивни мерки да го отстранят от тези събития, видели са какво е свършил и как ръководи групата и явно са останали доволни“, каза Марчев.


По думите му след побоя той е дал в прокуратурата показания в продължение на 7-8 часа и след това никога не бил потърсен, нито му е предоставена информация за хода на разследването.

„Властта използваше месеци наред полицаите като изкупителни жертви. Полицията на 2 септември пое гнева на народа, който беше насочен към властимащите“ добави той. Според Марчев „има много свестни полицаи, но не могат да се развият в тази система, която ги превръща в изкупителна жертва и инструмент на властта. Той изрази огорчението си, че жертвите на полицейското насилие са представяни като лъжци, които опитват да лепнат петно на полицаите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече