ПРЕЗИДЕНТ: Румен Радев взима две премиерски заплати

0

Със смешните 12 лв ще паднат заплатите на депутатите,  които в момента за месец работа в парламента, получават възнаграждение и то 4808 лв. Намалението на парите на народните представители обаче не е резултат от шумните им предизборни обещания и проваления опит те сами да си гласуват по-ниски заплати, на което вкупом се възпротивиха в пленарна зал

 Спадът в доходите им идва от новите данни на НСИ и за основните заплати през второто тримесечие на годината.  Те влияят върху определяне размера на възнаграждението на парламентаристите, премиера и президента. Заплащането на депутатите се определя, като за основа се взема средната месечна заплата в обществения сектор за последния месец от изминалото тримесечие. Според новите данни тя е 1572 лв, но през март е била 1576 лв или е намаляла с 4 лв, което се случва рядко в последните години.

 Затова заплатите на депутатите ще са с 12 лева по-ниски или 4716 лв.  За пърни път те ще получат такива възнаграждения за август. Това е обаче само основното възнаграждение на народните представители. Те получават и добавки от по 15% за всяка комисия, в която участват, клосове за прослужено време, които за тях са по 1,4 процента за всяка година трудов стаж и допълнително заплащане за разходи за експерти и офис.

 Шефът на парламента Ива Митева и служебният премиер Стефан Янев получават с 55% над основното възнаграждение на депутатите, тоест минимум 7309 лв.

 президентът Румен Радев взема двойно на основната заплата на народните представители представители –  9432 лв всеки месец. Неговите класове са по 1,6% за всяка година, което значи, че при 25 години трудов стаж, държавния глава ще подписва за минимум 15000 лв на месец. На практика той спестява цялата си заплатата, тъй като няма никакви разходи – храната, облеклото и транспорта са поети от бюджета.

Източник: в. “Минаха години”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече