Голямото надцакване за премиер започна: Нинова или Митева?

0

БСП и „Демократична България“ тръгнаха да се „надцакват“ кой е по-добрият кандидат за министър-председател. Депутатът от левицата Иван Ченчев обяви, че лидерът на БСП би била „добър премиер“, а зам. шефката на ПГ на ДБ Цецка Бачкова коментира, че биха направили „жест към „Има такъв народ“ и да подкрепят председателя на парламента Ива Митева за поста.

Ако зависи от нас и третият проучвателен мандат е при нас, всяка от другите политически сили – без ГЕРБ и ДПС, с които сме обявили, че няма да сядаме на една маса – всяка от другите политически сили трябва да подходи отговорно, защото става въпрос за страната. Всички виждат нуждата от съставяне на кабинет“, коментира Ченчев пред БНТ.

Той отново изрази позицията на социалистите, че трябва да се направи всичко възможно да се състави редовен кабинет.  Ченчев  определи като странно предложението на Мая Манолова „партиите да наложат на президента на кого да връчи третия мандат“. Самата Манолова снощи предложи Румен Радев да свика нови консултации преди връчването на третия мандат

„Ние никога не сме се бъркали на президента. За мен, меко казано, това е обида към президента, защото такъв недопустим натиск върху него е необясним в тази ситуация“, каза депутатът от БСП.

Според него Радев чака политическите сили да проявят разум.

„Бихме могли да направим жест към „Има такъв народ“ и от тяхната партия да се излъчи премиер“, обясни от своя страна Цецка Бочкова отново пред БНТ позицията на ДБ . „Несъмнено смятаме, че трябва да има разговори за това как би могъл да се реализира спасителният трети мандат, защото пред страната стоят доста предизвикателства, които трябва да бъдат решени“, смята тя.

Отговорното поведение в случая е да се търси обединение и консенсус в рамките на този трети мандат. Така Бачкова коментира предложението на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да се проведат разговори в тристранен или четиристранен формат за това на коя партия е най-добре да бъде връчен третият мандат.

Тя увери, че от „Демократична България“ са на разположение да водят такива разговори, но успехът им зависи от желанието на „Има такъв народ“ да се включат в тях. „Позицията на „Демократична България“ е, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, да се разработят приоритетни точки и да се подкрепи експертно правителство с ясно разписана програма и дори с ограничен във времето мандат“, допълни Бачкова.

Според нея се наблюдават сигнали, че „Има такъв народ“ биха направили отстъпка и биха подкрепили третия мандат. Според нея те са наясно, че при следващи избори ситуацията в парламента няма да е различна, а в момента належащо е да има актуализация на бюджета, да се вземат необходимите социални мерки и социално-икономически мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече