Васил Божков подготвя завръщането си в онлайн хазарта

0

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков подготвя завръщане в хазарта чрез онлайн залагания, научи вестник „Галерия“ от негови близки. След акцията срещу мултимилионера Държавната комисия по хазарта отне лицензите на компаниите му, които продаваха талончета за търкане и тази дейност стана монопол на държавата. Но същото не се случи със залаганията в интернет, където конкуренцията е жестока и букмейкърите се множат. Паметливи припомнят, че именно от онлайн залаганията тръгва големият

скандал между Божков и бившите му съдружници – братята Цветомир и Боян Найденови.

След като сами реализират проект със залагания по интернет и го правят печеливш, те са натискани от колекционера на антики да им стане съдружник. Дори са предупредени през 2016 година, че ако не получат 60 на сто от компанията, да не се надяват на чакания по това време лиценз. След като се съгласяват с условието му, лицензът е издаден още на следващото заседание на Държавната комисия по хазарта. Впоследствие обаче отново пътищата им се разделят и при пореден опит да се върне в онлайн играта, братята разказват как Божков ги заплашил, че ако не му плащат по 10 милиона годишно, ще бъдат ликвидирани като Йордан Динов, Тони Наумов и Манол Велев. „Искаше да се включи в печеливш бизнес без да е инвестирал и един лев, но това му е запазена марка“, разказват Цветомир и Боян Найденови и подават сигнал в прокуратурата.

Днес точно в онлайн залаганията щял да се включи Божков чрез „Национална лотария“, известна като четирите седмици. Хората на хазартния бос у нас

вече стягали работниците и подготвяли технически работата

на сайт, който да приема залаганията. Това ще се случи след окончателното решение на съда за лицензите на компаниите му.

Още в края на миналата година „Национална лотария“ и „Еврофутбол“ спечелиха делата срещу Държавната комисия по хазарта и върнаха лицензите си за онлайн залагания на спортни състезания с решение на Административния съд в София като първа инстанция по спора.

Тихомълком в края на юли Върховният административен съд е обезсилил тези решения и е върнал папките за ново разглеждане. Те бяха категорично в полза на Божков. Причината обаче е формална. Делото е започнало с ответник Държавната комисия по хазарта. Тази структура обаче беше закрита точно преди 1 година, а функциите й бяха прехвърлени на НАП. Върховният съд връща всички

дела на компаниите на Божков срещу Комисията по хазарта,

за да се впише правилният ответник – НАП. Според юристи това няма да промени крайните решения за връщането на лиценцзите, а само ще ги забави с няколко месеца. Очаква се до края на годината Черепа да възкръсне в онлайн залаганията. Отдавна в публичното пространство се говори, че освен с Бойко Рашков, който беше взел за началник на кабинета си негова съпартийка, Божков е близък и с шефа на НАП Румен Спецов, който се върна от Дубай, за да заеме поста.

В същото време беглецът от правосъдието временно е замразил политическия си проект „Българско лято“, показа проверка на „Галерия“. След еуфорията през май, когато спечели 94 хиляди гласа, или 3%, на парламентарните избори, тежестта на партията на Божков падна двойно през юли, когато взе 49 хиляди гласа, или 1,8%. На евентуални трети избори през ноември социолозите не дават повече от 0,5% за беглеца, който е санкциониран и по закона „Магнитски“ от САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече