Децата и жената на Кирил Петков нямат български паспорти, той все още е канадски гражданин, има да изплаща кредити

0

Министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков все още има канадско гражданство, въпреки публичното му обявление, че е получил официално потвърждение от Канада, че вече не е гражданин на страната. В началото на седмицата Петков йезуитски опита да подведе медиите и Конституционния съд, предоставяйки копие от волеизявлението си за отказа от канадско гражданство, придружен от коментара му, че вече е получил отговор от Канада, че паспорта му е анулиран.

Според думите на икономическия министър, властите в Отава са изпратили документите, удостоверяващи, че вече не е гражданин на Канада в посолството на страната в Румъния и че всеки, който се интересува от тях, може да ги получи. Самият Кирил Петков обаче не публикува документа, а вместо това разпрати до медиите своето волеизявление, подадено на 21 април 2021 г., само две седмици преди да бъде назначен с указ на президента Румен Радев ца служебен министър на икономиката.


Така много медии неволно или умишлено разпространиха фейк новината, че Канада е потвърдила с документ, че Кирил Петков вече не е нейн гражданин, прилагайки единствено неговото волеизявление.
Източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди обаче разкри, че Петков

все още се води гражданин на Канада

и че казусът с отказа му от гражданство става все по-заплетен. Според думите на информатора ни, министърът на икономиката не отговаря на условията за анулиране на канадския му паспорт, тъй като е развивал икономическа дейност зад Океана.
„Кирил Петков има непогасени кредити в Канада, които редовно обслужва от години, без да е просрочил нито една вноска. Според закона в Канада обаче, той трябва да изплати изцяло кредитите си за жилище и други вземания от банкови и финансови институции и едва тогава ще има правото да бъде отписан като гражданин на Канада. Той спешно е задействал процедура по прехвърлянето на кредитите си към своята съпруга Линда, но този процес е административен и ще се проточи поне няколко месеца“, категоричен е информаторът ни.
Оказва се, че Кирил Петков е единствения от семейството си, който е български гражданин. Служебният министър е щастливо женен от 21 години за канадката Линда, която е сладкар по професия и с която са родители на три момичета. Нито една от дъщерите на Кирил Петков обаче няма български паспорт, и

трите му деца са само канадски граждани.

Казусът с гражданството на Кирил Петков възникна преди 2 седмици, след като ГЕРБ сезира Конституционния съд, че той неправомерно и в разрез с Конституцията заема министерски пост. Според Върховния закон на България, човек с двойно гражданство няма право да е министър. Петков е подал молба за отказ от канадско гражданство преди да бъде назначен от президента Румен Радев за министър на икономиката, но в Конституцията ясно е упоменато, че молбата за отказ от чуждо гражданство трябва да бъде удовлетворена с официален документ от съответната държава, доказващ, че паспорта му е анулиран. Заради това очакванията са, че съдиите от Конституционния съд ще се произнесат, че Кирил Петков е незаконно назначен за министър и следва да бъде отстранен от поста си.
„България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани. Очаквам решението на Конституционния съд и ще се съобразя с него, каквото и да е то“, коментира Кирил Петков.
Неговият баща Петко Петков също се включи в хора на защитниците на министъра на икономиката, обявявайки във Фейсбук, че той самия никога не би направил жертвата, която е направил синът му – да се откаже от канадското си гражданство, тъй като страната на кленовите листа е направила за семейството му повече от българската държава и защото и двамата обичат тази Канада.
Според него единствената причина Кирил Петков да се откаже от канадското си гражданство е за доброто на България. Бащата на икономическия министър е категоричен, че синът му в началото е бил подценен от опонентите си, а след това те са опитали да го вкарат в „техния клуб“.
„Те си помислиха – добре ще го приемем в нашия клуб и също

ще ръфа кърваво месо от робите,

но – изненада! Какъв е тоя? Не иска да ръфа, а иска да се бори за робите? Такъв не сме виждали. Трябва да го оваляме в лайна и да го изплашим“, гласи част от емоционалната публикация на Петков-старши в социалната мрежа.
Критиците на „Шугър Фейс“, както бе наречен Петков от депутата от ДПС Йордан Цонев, обаче контрират, че той прокарва интересите на друг икономчески кръг, ръководен от медийния олигарх Иво Прокопиев.
Чуват се и обвинения, засега недоказани, че атаката на Кирил Петков към ръководството на Българската банка за развитие и смяната на началниците е не толкова заради отпуснати многомилионни кредити на близки до властта фирми, а поради личен финансов интерес.
„Дали е вярно, че близка до Кирил Петков компания е кандидатствала и вече е одобрена за 8 милиона лева банков кредит за изграждането на завод за бактерии? В тази сфера е и бизнеса на Кирил Петков и това дава повод зе спекулации, че бъдещия завод за бактерии е собственост на министъра, но ще бъде управляван от негово подставено лице“, разкрива източник на „Уикенд“.
Според думите на информатора ни, чрез лабораторията, която създава в Химическия факултет на Софийския университет, Петков е успял да усвои над 1 милион долара от фондацията.
„Българските учени, финансирани от частна фондация чрез посредничеството на Кирил Петков, на практика развиват продукти, които се

патентоват не в България, а в Америка.

Тоест – нашите учени са в ролята на евтина работна ръка за американците“, твърди пред „Уикенд“ микробиолог. Помолен от вестника за задълбочен анализ по темата, микробиологът вече подготвя обширен материал, който ще бъде публикуван в някой от следващите броеве на вестника.
„Най-общо казано, бизнесът на Кирил Петков с пробиотици е базиран на маркетингови лъжи. Бактерията, която твърди, че баща му е изолирал от кокиче, всъщност е най-обикновена с неясен произход, изолирана от българско кисело мляко. Веганският му пробиотик съдържа лактоза, тъй като бактериите растат в млечна среда. Това означава, че продуктът му по никакъв начин не е вегански.
Петков твърди и друго – че неговите бактерии растат в сок от морков, но всъщност към бактериите, които са отгледани в мляко, той добавя морковен екстракт. Голямата активност или броя живи микроорганизми, които пише на опаковките, са в пъти по-малко. Капсулите на неговият пробиотик съдържат минимално количество добри живи бактерии, а остатъка е

набухватели и морковена прах, внесена евтино от Китай.

Металните му опаковки, в които държи и продава капсулите, са внос от Китай и са купени от фабрика, която основно произвежда декоративни кутии за бутилки водка. Може би дори са опасни за здравето, тъй като не покриват нито един фармацевтичен стандарт“, твърди микробиологът, който помоли да запазим името му в тайна, докато не подготви обширен материал по темата, подплатен с научни доказателства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече