Калоян Методиев: Радев е във война с българските лекари,с българските турци,с партии и интелектуалци

0

БНР, Радио Пловдив, 26.08.2021

Политически пъзел с много неизвестни, които задълбочават кризата, свързана с управлението на страната. Ще има ли правителство все пак в третия мандат и най-вече възможни ли са изненади, след като „Има такъв народ“ остават на позицията си, че няма да участват в преговори и няма да подкрепят кабинет?

По темата сега ще говорим с Калоян Методиев, политолог и изпълнителен директор на институт „Рего“. Каква е Вашата прогноза, г-н Методиев, ще имаме ли кабинет?

– Шансът да има кабинет с третия мандат е колкото един конски косъм. След като двете големи групи са против – имам предвид Има такъв народ и ГЕРБ – няма смисъл дори да го обсъждаме като сериозен вариант. Теоретично може да го развиваме като възможност, но чисто практически шансовете са минимални.

– Очаква се утре всъщност президентът връчи третия мандат. Мислите ли, че той ще предпочете най-малката формация в 46-ото Народно събрание, имам предвид „Изправи се.бг. Ние идваме“?

– Иска му се, но не му стиска. Няма да посмее да го направи, защото разчита на гласовете на БСП на изборите. Знаете, че той вече е в хипотезата да събира гласове насипно, защото е във война с прекалено много гилдии, хора, формации в държавата. Така че ще предпочете тоя жест към социалистическата партия с оглед на използването й докрай в личните си цели, а не с оглед на личното си убеждение.

– Вчера Мая Манолова от ИБГНИ казая че ако на тях бъде връчен третия мандатя те ще го преотстъпят на Има такъв народ. Как приемате едно такова изявление?

– Ако трябва чисто академично да го формулирам, такова съчетание на нахалство, некомпетентност и жажда за власт не се беше виждало в българската политика от много време и е много рядко срещано, то следва да се изучава. Не може с 13 депутати, които са на 3 фракции, и тези 3 фракции излизат по медиите и се плюят взаимно всяка седмица, да шестваш по всички медии, да се опитваш да налагаш дневния ред в обществото, да налагаш дневния ред на парламента и да се държиш така, сякаш си някакъв основен фактор в държавата. Очевидно тук става въпрос за нездрава преценка на собствените възможности.

– А изобщо формулировката дадена политическа формация да подари мандат на друга?

– Пак го вкарвам в това, което казах преди малко – това е отвъд политическото, отвъд логиката, отвъд всякаква форма на някаква предвидимост, устойчивост, здрава самопреценка и преценка на ситуацията.

– Казахте, че според Вас президентът Румен Радев ще предпочете БСП за връчването на трети мандат. Ако това наистина се случи, каква трябва да бъде позицията на БСП? Според Вас ще се опитат ли да съставят кабинет и да търсят подкрепа или по-скоро ще върнат мандата?

– До края на сагата с мандатите в настоящия парламент БСП трябва да продължи да се държи по начина,  по който почна от самото начало. Конкретно Нинова – спокойно, разумно, държавнически, с търсене на консенсус и на решения. Това са все дефицитни стоки в момента на българския политически пазар. Според мен, както казах и в началото, кабинет не може да се състави, така че от ситуацията трябва да се излезе с достойнство.

– Какво означава това според Вас – да се излезе с достойнство? Как виждате този сценарий?

– Да се обясни на обществото каква е реалната ситуация, какви са параметрите, защото не всеки има времето, възможностите и желанието да следи политиката, какви са реалните възможности в момента, какво може да се направи и какво не може и как трябва да отидем към нови избори. Трява да се продължи с тази политика на устойчивост, стабилност, на честност с избирателите и на вкарване на елемента спокойствие. Защото прекалено много станаха екзотичните лица в българската политика, екзотичните идеи, нестабилността, тази психическа неустойчивост, която се вкарва в политическата система. Все повече надделява усещането у мен, че имаме нужда от стабилност, от успокояване и от влизане в рамките на  една нормална политическа среда с разговори и решения, решения и разговори.

– А мислите ли, че БСП няма да се изкуши да предложи кабинет, например служебният кабинет да стане редовен?

– Мисля, че тази сага свърши след като Радев каза, че не си дава министрите. Така че и БСП се дистанцира до голяма степен от тази идея. Да не говорим, че според мен служебният кабинет вече е достатъчно компрометиран, натоварен е с корупционно усещане в много посоки, повечето министри са скарани с гилдиите, които трябва да представляват – в култура, в медицина, в енергетика, туризъм, където се сетите. В общи линии това е едно море от конфликти.

– Според Вас сме поели по сигурен път към нови предсрочни избори. Трябва ли да бъдат те 2 в 1 с президентските и кой ще спечели и кой ще изгуби, ако всъщност се реализира точно този вариант?

– Тук е въпрос на сметки от страна на политическите партии в парламента. При този вариант ще спечелят партиите, които имат силен кандидат за президент със същия номер като техния, който да играе ролята на мотор за листите по места. Защото кампанията в общи линии се измести на тази плоскост. Това е едно повторение в национален мащаб на едни местни избори, които се провеждат по горе-долу същата система. Така че това ще е важно при избори 2 в 1.

– Шанс има ли Румен Радев за втори мандат?

– Вече не го виждам като функционален президент, освен ако в държавата не се търси гражданска война от някакъв вид. Защото не може президент или кандидат за президент да е във война с българските лекари, с българските интелектуалци, с българските турци, с българските партии… Той вече може да бъде избран, но само силово, с държавния ресурс на служебния кабинет, който ще му организира изборите. И то само и единствено при едно условие – да няма други сериозни кандидати. Очаквам кандидати да се появят след 7 септември, за да може вече да анализираме и конкретните очаквания по време на кандидат-президентската кампания и на самите президентски избори.

– Има обаче двама конкуренти вече Румен Радев. Да кажем, че това са бившата телевизионна водеща Цвета Кирилова, а също и MMA боецът Станислав Недков. Повод пък на хората с чувство за хумор да цитират баба Ванга, която казва, че руса жена ще ни оправи.

– Вижте, когато има корида, отначало пускат млади бичета да подгряват публиката преди да започне сериозното състезание. В общи линии гледам на това като на загрявката за сериозното състезание, за основната част на представлението, която ще започне след това. Въпросните кандидати ги слагам в графата „Екзотика“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече