Президентът връчи на БСП третия мандат за правителство и „запуши“ устата на Нинова

0

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на „БСП за България“. Парламентарната група на БСП е третата по численост в Народното събрание с 36 народни представители.

Залаганията бяха основно дали Радев, който преди 5 години бе подкрепен от БСП зе президент, ще даде правото на кандидат на Столетницата, начело, на която е Корнелия Нинова, да се опита да състави правителство или да се обърне към най-малката парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“, чийто парламентарен шеф е някогашното червено острие и екс омбудсман Мая Манолова.

Не беше изключен и вариантът президентът да реши да даде третия мандат и на „Демократична България“.

Имайки предвид обаче, че Румен Радев е свързан повече с левицата, все пак се очакваше изборът да е основно между БСП и формацията на Мая Манолова. В крайна сметка президентът избра червената партия.

Според много анализатори това е съвсем логичен ход, имайки предвид наближаващите през ноември президентски избори, на които президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова ще се борят отново за доверието на избирателите. А както е известно мнозинството от гласуващите за БСП харесват Радев и се очаква да го подкрепят за втори мандат.

Същевременно ръководството начело с Корнелия Нинова през последните месеци подаваше нееднозначни сигнали към генерала летец и даваше да се разбере, че може и да не го подкрепи категорично. Изненадващо Нинова критикуваше президентската институция за различни неща, а сега например в различни сектори не подкрепя служебния кабинет, назначен от държавния глава.

Факт е, че през април Националният съвет на БСП подкрепи с решение кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Още през февруари Радев обяви, че той и Йотова ще се кандидатират за нов мандат, но тогава червените запазиха мълчание. Обяснението на лидера на партията Корнелия Нинова беше, че решението ще бъде взето след парламентарния вот на 4 април.

Тази позиция предизвика вътрешнопартийни критики към Нинова. Част от членовете на партията поискаха Радев и Йотова да са издигнати директно от БСП. През 2016 г. те бяха издигнати от инициативен комитет и вероятно и сега ще бъде така.

Решението БСП да даде подкрепа за президентската двойка дойде на фона на исканата от все повече структури оставка на Нинова заради провала на партията на изборите. За пръв път от 20 години партията е не втора, а трета сила и е загубила почти половината от избирателите, които я подкрепиха през 2017 г.

Единствено категорична подкрепа за Радев до момента даде лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Мая Манолова също демонстрира топли отношения с президента и най-вероятно и ИБГНИ ще дадат рамо на генерала, освен ако не решат да играят и със свой кандидат.

Ходът на президента да даде третия мандат на БСП обаче цели и да пресече всякакви критики от страна на Корнелия Нинова към президента в хода на очертаващата се доста ожесточена предизборна кампания, още повече ако изборите са 2 в 1 и редовен кабинет не бъде избран.

Малко след като стана ясно, че БСП ще има отговорността да състави правителство, лидерът Корнелия Нинова заяви, че ще покани за преговори групите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. С уговорката, че: „Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме. Огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност“.

„Разчитам на тях, на разум, на обективна преценка дали е необходимо в момента редовно правителство. Ако преценят, че не е, тяхно решение е разбира се, но ние сме длъжни да опитаме“, заяви тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще направи всичко възможно, за да бъде излъчено редовно правителство. Тя беше категорична, че няма да бъде кандидат за премиер и смята, че за поста не трябва да бъде номиниран нито един от лидерите на партии.

„Моментът е такъв, че ние трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе тези политики, които ще заложим, и да изведем общо, заедно България от кризата в следващите месеци“, каза соцлидерката.

Корнелия Нинова допусна, че е възможно министри от служебния кабинет да бъдат поканени за участие в редовно правителство. Тя изключи ДПС от преговорите за кабинет. 

Lupa.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече