Търси се нова работа за Димитър Стоянов – Митко SMS-а, главния секретар на президента

0

Президентът Румен Радев напоследък е поел функциите на „Бюро по труда” за пълчищата нови калинки, налазили властта, обясняват отлично запознати с процесите на „Дондуков” 2. В края на мандата на държавния глава, понеже така или иначе няма гаранция, че ще бъде преизбран, армия от чиновници трескаво си търси нова работа. По възможност високоплатена и без особени отговорности.

Румен Радев бил особено загрижен за бъдещето на едно от най-верните си протежета – главния секретар на президентството Димитър Стоянов. В началото на миналата година той се сдоби с прякора Митко SMS-а, след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил есемес от човек от президентската администрация. Съобщението било заради онази прословута проверка как точно е назначена президентшата Десислава Радева, по онова време Генчева, за пиар на Военновъздушните сили през 2014 г. Гешев тогава каза: „Не може главният прокурор да бъде привикван с есемеси. Едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му…”, без обаче да уточни кой е точно този Митко. Самият Димитър Стоянов каза, че той бил онзи Митко в записа, разпостранен от прокуратурата.


Сега на свой ред Радев искал на всяка цена да подсигури достойното бъдеще на бившия началник на щаба на Военновъздушните сили. Да припомним, че Димитър Стоянов, който започва кариерата си като техник в авиационния полк в Узунджово, цял живот е важна клечка във командването на ВВС, а в президентството минава за дясна ръка и пръв съветник на Радев. Затова и сега му се търсел престижен пост, свързана с авиацията.
Не е ясно точно на кого е хрумнала идеята, но в президентството се размечтали да направят Димитър Стоянов шеф на някаква имагинерна агенция, която да се занимава с медицинските хеликоптери. Още повече, че създаването на такава структура, в която да се включат и жизнено необходимите въздушни линейки, се обсъжда от известно време в министерството на здравеопазването. Известно е, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма въздушна спешна помощ, докато дори съседна Северна Македония има два хеликоптера.
И ето подходяща работа за главния секретар на президента – да стане шеф на държавна агенция, при това свързана с въздухоплаване! Хем престижно, хем е по специалността му.


Според запознати Димитър Стоянов вече се захванал да пише нова обществената поръчка за закупуването на медицинските хеликоптери. Още по времето на ГЕРБ беше обявено, че ще бъдат осигурени 20 млн. лева за придобиването на една въздушна линейка. След това през март 2020 г. се заговори за два хеликоптера, пак за същата сума пари. Няколко месеца по-късно от здравното министерство вече обясняваха, че ще се купят три машини. Като се тегли чертата, остават само куп думи и голи обещания, но нищо конкретно.
До 2023 г. България трябва да има поне един хеликоптер, но както се развиват процесите, най-вероятно ще се изгубят парите, казват експерти от здравното министерство. Те дочули, че сега мераклията да стане шеф на въздушните линейки Димитър Стоянов пише поръчка не за един, не за три, а за цели 7 медицински хеликоптера. Явно все повече нарастват мераците да се купуват медицински линейки, чертаят се планове, но всичко е само на хартия. Впрочем, няма яснота и за най-елементарни, но базисни неща. Например, къде и с какви пари ще се направят и площадките за излитане на въздушните линейки, дали ще се изграждат и нови.


Въпросителните около медицинските хеликоптери се трупат и няма изгледи бързо да се реша. Затова пък кадрите, които искат да ги управляват, вече са налице, писа Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече