Уникум! Протест срещу детска градина се подготвя в София

0

Протест срещу изграждането на първата за последните 10 години общинска детска градина в столичния ж.к. „Стрелбище“ подготвят жителите на южния софийски квартал. За куриозната ситуация стана ясно от обявлението на живущите в панелните блокове 35А, 32А и 128, намиращи се между улиците „Червена роза“ и „Златишки проход“.

Оказа се, че без знанието им и без задължителното обществено обсъждане районния кмет на община „Триадица“ Димитър Божилов е направил постъпки пред Столична община за отчуждаването на общинския парцел. Районната администрация в „Триадица“ даже вече е обявила и обществена поръчка за 5,7 милиона лева без ДДС за „детско заведение с яслени и градински групи, които да приемат общо до 164 деца“.


Секретната процедура, задвижена от кмета на „Триадица“ Димитър Божилов, някога адвокат от кантората на доскорошния лидер на ДСБ Радан Кънев, на пръв поглед е постлана с добри намерения – местата в детските градини в квартала отдавна са запълнени, като според статистическите данни, около 1000 деца от „Стрелбище“ не са успели да се класират миналата есен.


На друго мнение обаче се оказват живущите в трите блока около парцела. Те вече събират подписка срещу изграждането на детската градина, а към този момент събраните подписи са над 300. Срещу изграждането на общинската детска градина са се обявили и живущите на съседната улица „Нишава“, които алармират за предстоящ невъобразим хаос и задръствания в квартала.


Оказва се, че на мястото на предвидения за строеж на детска градина парцел е изградена единствената в квартал „Стрелбище“ обществена спортна площадка с баскетболно и футболно игрище, където всеки ден се събират десетки деца и подрастващи.


„Кметът Божилов иска да трупа актив пред Столична община и позитивен имидж пред избирателите, но действа авторитарно и не подложи въпроса на обществено обсъждане. Мястото не е подходящо за бъдеща детска градина, тъй като съвсем наблизо е 126-о училище, както и детската градина до читалище „Светлина“. Заради това има огромни задръствания по „Нишава“, а когато детската градина бъде изграданена, проблемът ще стане абсолютно неразрешим. Освен това кметът Божилов отнема еднолично единствената спортна площадка на квартала с невярното твърдение, че в района има и други възможности за спорт, давайки пример с Южния парк“, гневят се част от жителите на „Стрелбище“. Те се заканват да протестират активно на 15 септември, първия учебен ден, като блокират улица „Нишава“ в района около 126-то училище.


Бунтът срещу изграждането на детската градина обаче засега не притеснява кметът Божилов. След многобройни запитвания към него, адвокатът на Радан Кънев оповести, че геодезисти вече са проучили терена и се очаква представянето на информация за размерите на парцела и растителността в него. „Ако въпросът е дали там ще се появи детско заведение рано или късно- отговорът ми е еднозначен и той е да! Аз ще работя активно за детската градина“, зарече се районния кмет.


Издигнатият от „Демократична България“ Димитър Божилов спечели убедително изборите за районен кмет на „Тридица“ през есента на 2020 г., но оттогава много от избирателите му се обърнаха срещу него заради някои твърде спорни управленски решения. Кметът търпи критики, че основно се занимава със спасяването на улични котки, а си затваря очите за фрапантни нередности при строителството на жилищни сгради и премахването на хиляди незаконно поставени гаражни клетки в кварталите „Стрелбище“ и „Гоце Делчев“.
Враговете на Божилов под сурдинка твърдят, че той обслужва интересите на строителната компания „Тобо груп“, която ударно загражда и застроява парцели в квартала. Кметът е оставил необезпокоявано да работят и десетки незаконни търговски обекти около Южния парк.


Куриозът е, че срещу Димитър Божилов ще протестират хора, които не искат изграждането на общинска детска градина, а не недоволните от строителните безобразия на навярно закриляната от кмета компания „Тобо Груп“.Някои пък се обзалагат, че е много вероятно точно тази фирма да спечели обществената поръчка за изграждането на детската градина за 5,7 милиона лева.


Според проекта, одобрен „на тъмно“ от кмета, се предвижда изграждането на
двуетажна сграда с връзки между детските групи, административни офиси, кухненски блок и зона за спорт и игри. Освен това любопитно условие е изискването за закрит басейн с размери 6 на 12,5 м и съблекални към него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече