Нинова пак изпуска кокала: ДБ не искат да преговарят за кабинет

0

Отказът на ДБ означава, че те не искат да има редовно правителство и да промяна на модела. Това заяви лидерът на БСП на брифинг в парламента.

Демократична Българиоя“ не искат редовен кабинет, искат да отидем на избори. Отказват среща за актуализиране на бюджет и разговори. Не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани стояха по улиците и искаха тази промяна“, каза лидерът на БСП след отказа на ДБ да се явят на разговори.

„С отказа да дойдат те отказват да разговаряме и за актуализацията на бюджета. С действията си рискуват да оставим пенсионерите без преизчислени пенсии, лекари и медици без помощ за COVID кризата, МВР и Министерството на отбраната без помощ за охрана на границата, икономиката без помощ за мерки и т.н.„, каза още Нинова.

Според нея явно има някакъв разнобой между членовете на ДБ, защото вчера един от техните представители обяви, че ще отидат на консултациите, а днес заявяват, че няма.

За нас беше логично поне ДБ да имат смелостта днес пред всички да кажат няма да подкрепим, защото…. Скриха се. Нашият подход в правенето на политика е за публичност ти прозрачност“, заяви още лидерът на БСП.

„Може би, най-лошото е, че с отказа си да дойдат на среща, отказват да говорим за актуализация на бюджета. Рискуват да оставим пенсионерите без актуализиране на пенсиите, медиците без помощи, икономиката също. Решенията и отговорността са техни“, обясни още тя.

„Утре продължаваме разговорите с ИТН. От тяхното решение зависи как ще продължим. Свикваме общ форум на БСП. За нас беше логично поне ДБ да имат смелостта да кажат пред нас и пред вас защо няма да подкрепят. Скриха се. Тези разговори са за публичност и прозрачност. Утре ИТН са поканени. Очакваме ги. Не можем да се откажем по средата на пътя“, каза още тя.

„Важна е програмата, по която да работи кабинетът. Това, което ДБ искаха да се прави, ще се прави. Има конкретика за преструктуриране на ВСС, ограничаване на главния прокурор и т.н.

Има всичко, така че това не е оправдание. ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото ИТН им предложиха конкретни правила. Няма причина два пъти да правим една и съща грешка. Ако търсят оправдание, да го търсят в друго, но аргументът, че няма имена за министри не работи. Ние ги каним да предложат и министри. Ние сме отворени за разговор“, обясни Нинова.

Според нея няма нужда от стратегии, а от политики.

„Идва здравна криза, идва икономическа криза. От бранша казаха, че трябва да има кабинет. Хората са бедни. Каква по-стабилна стратегия трябва, ако имаш разум и поведение. Или отиваме на избори в тази криза в България или проявяваме мъдрост и правим редовен кабинет. Фактите са това. Необходим е разум„, заяви лидерът на БСП.

Тя категорично заключи, че ако с ИТН успеят да се споразумеят, „Демократична България“ сами ще ги потърсят за разговори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече