След поредните циркове в НС: Митева се предаде и призна за приети промените в Закона за НСО

0

Надявам се, че ще атакувате закона и процедурата пред Конституционния съд, коментира шефът на парламента атаките на ГЕРБ-СДС

Хаосът в парламента, сътворен покрай вчерашното разглеждане на проектите за промени в Закона за НСО, продължи и днес. В крайна сметка обаче, законодателните предложения бяха обявени за приети на първо четене – и това стана на цената на капитулацията на председателя на Народното събрание Ива Митева. Първоначално тя категорично отказваше да приеме поправките за одобрени, тъй като твърдеше, че процедурата по гласуване предния ден е била нарушена. След изтощително дълга разпра в залата и председателски съвет на парламентарните групи, Митева накрая се предаде с довода, че мнозинството на съвета е поискало така да бъде разрешен казусът.

Първоначалната хипотеза

В началото на пленарното заседание Митева констатира, че вчерашните гласувания на законопроектите са протекли с нарушения – гласувано е по-малко от 30 секунди, не е обявен резултат, при второто гласуване е констатирана липса на кворум от водещата заседанието Росица Кирова от ГТЕРБ-СДС, която обаче не е поискала проверка на кворума, а е продължила заседанието, вместо да го прекрати. Всичко това прави гласуванията невалидни, смяташе Митева, затова трябва да се проведат наново.

Съпротива

От ГЕРБ-СДС яростно възразиха. Десислава Атанасова – шефът на парламентарната им група, обяви, че гласуванията трябва да се считат за проведени, а законопроектите – за неприети. „Опитвате се да пренапишете правилника и да измислите нови правила на конституцията. Няма никакво основание отново да предлагате тази точка да влезе в дневния ред“, посочи Атанасова. И напомни, че Митева е взела участие във вчерашния дебат по законопроектите и не би трябвало да ръководи заседанието сега. А съпартиецът на Атанасова Христо Гаджев заяви, че според логиката на шефа на парламента, проведеният вчера дебат също е невалиден.

Същата хипотеза застъпи и Хамид Хамид от ДПС. „Ако приложим вашите аргументи, то дебатът ще се окаже нищожен и незаконен“, обърна се той към Митева. И поиска обсъжданията по проектите да се проведат наново следващата сряда, преди пак да бъдат гласувани. „Няма да го направя. При обсъжданията на закони кворум не се изисква. Това е поправка на конституцията от 2005 г.“, отвърна председателят на парламента.

Отново за Тошко Цветанов

От „Има такъв народ“ на трибуната излезе зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, за да се извини на Митева за вчерашното си грубо отношение към нея. Направи го, едва след като герберите му напомниха за това. „В нашата група сме свободни хора и си говорим като свободни хора, а не като политически лицемери, каквито сте в ГЕРБ към висшестоящите“, нахвърли се Йорданов на бившите управляващи. Той хвърли вината за проваленото вчерашно заседание върху Росица Кирова и я обвини в „тотална некадърност и некомпетентност“. „Когато се гласува тази точка, ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана“, закани се накрая Йорданов.

Да защити Кирова неочаквано излезе Хамид Хамид. Той призова Ива Митева да не допуска Йорданов да обижда зам.-председател на Народното събрание, каквато е Кирова. „Вчера допуснахте г-н Тошко Цветанов да обиди председателя на Народното събрание, днес допускате г-н Цветанов да обижда зам.-председател на Народното събрание. Г-н Тошко Цветанов вече е рецидивист в тази посока. Засрамете се, г-н Тошко Цветанов“, подигравателно заговори Хамид, като използва прозвището, което вчера даде на Йорданов.

Самата Кирова заяви, че познава парламентарната практика и затова е прекратила разглеждането на законопроектите. „Ако това е грях, сигурно съм сгрешила. Но смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултат, който сте си наумили, при условие, че нямате необходимото мнозинство“, скочи тя срещу опонентите на ГЕРБ-СДС.

И още обяснения

„Видяхме неадекватното поведение на вашата зам.-председателка. Ясно е, че ще направите всичко възможно законът за привилегиите на лицата, заемащи високи държавни длъжности, да не се приеме. Ще пазите до дупка привилегиите и на депутатите, и на министрите, и на прокурорите“, нападна герберите Мая Манолова от ИБГНИ. И призова да се прекрати дебатът и да се премине към гласуване на законопроектите.

Татяна Дончева от ИБГНИ, която вчера подкрепи тезата, че няма кворум за гласуванията, сега предложи Митева да подпише законопроектите и да ги пусне на второ четене. „Няма нужда да извиваме ръцете на залата да гласува за десети път … Това е все едно да връщате един мач 30 минути назад и да кажете, че преди 40 минути е станало така, па така, па така“, заяви тя. Принципно според Дончева, за да се възстанови парламентаризмът, законите трябва да се приемат при гласували 121 депутати. „Ако няма да възстановяваме парламентаризма, тогава ще си караме, както си е прието – и с 61 гласа ще ги приемаме, ще таманиме електронната система и всичкото ще е шест“, констатира депутатът от ИБГНИ. Митева не се съгласи да приеме законопроектите за одобрени.

Депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха поред да се изреждат на трибуната, за да нападат Митева. След много усилия да ги възпре и да премине към гласуване, тя прекрати временно заседанието, за да свика председателския съвет.

Митева се предаде

След съвета шефът на парламента премина наново през вчерашните събития – посочи, че Росица Кирова е направила проверка на кворума по искане на Мая Манолова, установен е кворум – 125 присъстващи, веднага след което е проведено гласуване, в което „за“ са гласували 101 депутати. „В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители“, каза тя. Така на практика се отказа от всичко, което твърдеше по-рано.

Върху това наблегнаха от ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова й напомни, че е твърдяла, че процедурата е била нарушена, и затова е предложила парламентът да прегласува законопроектите. А сега прави обратното. „Съжалявам, че сте доктор по конституционно право“, обърна се тя към Митева. „Надявам се, че ще атакувате закона и процедурата пред Конституционния съд“, беше коментарът на председателя на Народното събрание.

Бившите управляващи обаче не я оставиха на мира и продължиха да се изреждат на трибуната, за да я атакуват. „Много ясно направих процедура сутринта, но никой не я подкрепи. Виждате каква беше залата. Свиках председателски съвет и на него се взе това решение с мнозинството от гласовете“, оправда се Митева.

Нападки и обиди

По-нататък всичко се изроди в станалата вече обичайна практика да се разменят нападки и обиди. „Оставете парламента да работи. Не се наслаждавайте на коментарите, че парламентът за нищо не става, защото вие за нищо не ставате, иначе нямаше да сте толкова. Не се упражнявайте върху г-жа Митева. Тя се опитва да си върши работата, въпреки упоритото ви желание да саботирате работата на Народното събрание“, контраатакува герберите Арман Бабикян от ИБГНИ.

Намеси се и Тошко Йорданов, когато ГЕРБ-СДС се прехвърлиха на темата за неуспеха да се състави редовно правителство. „В този парламент няма правителство, просто защото този път има свободни партии, които не се разбраха, защото имат собствено мнение. Последното редовно правителство, което имаше тази държава, беше на една тоталитарна партия с две прилежащи й патриотични камбанки“, обяви той. И се обърна към герберите: „Казахте, че някой обижда партии. Нямаше такова нещо. Сега ще има. Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е една мафиотска структура.“ Митева му направи забележка.

Думите на Йорданов разяриха Десислава Атанасова, която нападна председателя на парламента, че позволява грубости на съпартиеца си. „Вчерашния ден нашата парламентарна група напусна заседанието след думите на същия този Тошко, на който му липсват елементарни познания не само за правилника, но и за културата на всеки един човек … Г-н Тошко, зад тази партия и тази група стоят над 600 000 български граждани. Искате ли тези 600 000 граждани да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полиция?“, попита предупредително Атанасова. От редиците на „Има такъв народ“ отвърнаха предизвикателно: „Да!“

И все пак обяснение

Накрая все пак някой излезе, за да обясни решението на председателския съвет, на което се подчини Митева – юристът Атанас Славов от „Демократична България“. „Предложеното решение за мен е единственото възможно конституционно решение. Конституционният съд в трайната си практика, която беше цитирана от г-жа Митева, многократно е казвал кой е стандартът за преценка за конституционност на гласуванията в събранието. На първо място, присъствали ли са достатъчно депутати в залата – а те са присъствали, както вчера е установено с нарочна проверка на кворума, непосредствено преди гласуването – и дали са гласували повече от т.нар. обикновено мнозинство, което по конституция е минимум 61 народни представители. Има валидно проведено гласуване на законопроекта на ИТН, този законопроект е приет и единственото разумно решение е той да върви по парламентарната процедура за второ четене. Всичко останало ще ни вкара в още по-сериозни парламентарни и вероятно конституционни драми“, обясни той.

Криминално

По-късно Тошко Йорданов, заедно с Николай Хаджигенов от ИБГНИ, съобщиха в кулоарите на парламента пред медиите, че към Ива Митева е отправена заплаха за убийство. Сигналът е бил получен в правосъдното министерство. Случило се е, след като председателят на парламента обяви за приети на първо четене поправките в Закона за НСО.

В партията на Йорданов смятат, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС. „Жалък и смешен е сигналът … В сигнала са объркани БСП, имам пистолет, ще убия този, онзи, в смисъл много неща, типично за ГЕРБ между другото. Откъде другаде да дойде сигналът“, присъедини се и Хаджигенов, цитиран от БГНЕС.

В МВР приемат случая сериозно – с него се занимава ГДБОП.

За какво беше всичко

Промените, предложени с два законопроекта на ИТН и на ИБГНИ, предвиждат редуциране на хората, които се охранят от службата. Без охрана остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Според вносителите, НСО ще охранява задължително само „тримата големи” – президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите – само при застрашеност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече