Кирил Петков печели 400 000 гласа на изборите с ПП „МИР“?

1

“Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред българските граждани” – този коментар за неродения проект на държавния глава вероятно насърчава двамата служебни министри да направят партия.

А Андрей Райчев вече предрича, че още на изборите през ноември новият политически проект можел да откъсне от другите партии 300-400 хил. гласа и да се превърне в средно голяма политическа сила в следващия парламент.

Райчев усилено рекламира от дни новата партия, а оптимизмът му за нея идвал от факта, че Кирил Петков и Асен Василев вече имали подкрепата на над 100 хил. души във фейсбук група. За да успеят да участват още на тези предсрочни избори обаче, двамата нови политици – служебни министри, имат нужда от вече регистрирана партия, тъй като няма време за учредяване и съдебна регистрация на нова.

Подобен механизъм бе използван през 2001 г. за явяването на избори на НДСВ на Симеон Сакскобургготски. Избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков също ползва регистрация на друга партия за вота на 4 април, след като съдът не регистрира неговата навреме.

Два варианта е имало за партия, която да даде регистрацията си на Кирил Петков и Асен Василев, разкрива “24 часа”. Единият е бил партия “Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев. Името на бившия военен министър в правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция усилено бе споменавано и за важен пост в настоящото служебно правителство – вицепремиер, пак министър на отбраната, началник на кабинета на министър-председателя…

Последно обаче Цонев пое надзорния съвет на държавния воден холдинг, който оперира с над 1 милиард лева.

Досега няма публично обяснение защо соченият за изключително близък до президентския екип бивш военен министър не получи място на някой от етажите на властта.

Според осведомени от седмици в екипа на Кирил Петков се е обсъждал вариантът новата партия да се яви с регистрацията на неговата “Нова алтернатива”. Тя обаче била отхвърлена от новите политици като неподходяща. Една от причините – че създателят ѝ Николай Цонев е бил част от правителство, в което ДПС е третият коалиционен партньор. Освен това дългата съдебна сага на обвинения в корупция бивш военен министър, макар и да е завършила с оправдание за него на три инстанции, не била добър знак към евентуалните избиратели на Кирил Петков.

Успоредно с разговорите с “Нова алтернатива” усилено се търсел друг мандатоносител.

Неофициално изборът се спрял на Политическа партия “Морал, инициативност и родолюбие” (МИР). Неин основател и лидер от 2018 г. насам е бившият столичен общински съветник, преминал през БСП и “Движение 21” на Татяна Дончева, Симеон Славчев.
Именно лица от МИР в момента водели преговори с тези, които проявяват интерес да участват в политическия проект на Кирил Петков. Това споделиха вече поканени двама политици и бизнесмен.

Според техните обяснения за новия проект се търсят главно хора с изградена вече кариера и добро име, а политически се привличат както леви симпатизанти, така и такива с профила на “Демократична България”.

И бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев преди дни съобщи, че активисти вече обикалят страната и търсят съмишленици на Кирил Петков и Асен Василев. Неговата прогноза също е, че проектът на служебните министри ще се яви още на предсрочните парламентарни избори.

Вероятните двама лидери от дни повтарят, че ще обявят намеренията си след разпускането на служебното правителство и назначаването на ново.

“Официални разговори не са водени”, коментира вчера Славчев. Веднага обаче уточни, че ако бъдел потърсен, щял да направи всичко, което е добро за страната. Славчев разви и визията си за такъв проект около двамата министри.

43-годишният варненец влиза в политиката през младежкото БСП. Напуска социалистите обаче през 2013 г. заедно с Татяна Дончева. Впоследствие стана общински съветник в София от нейното “Движение 21”, но през 2017 г. напусна и нея, като обясни, че в движението трябвало да се слуша само думата на Дончева.

Славчев основа ПП МИР през 2018 г. и я обяви за най-младата партия, като за специална отличителна черта внушителния брой експерти в нея.

Самият Славчев се представя като инженер, тъй като е възпитаник по индустриален мениджмънт на Техническия университет в София. Преминал е и през обучения на Института за социална интеграция на политолозите Живко Георгиев и Антоний Тодоров и на училището за политика към НБУ.

След основаването на партията МИР се явява на местните избори през 2019 г., като според Славчев е спечелил кметско място в Ботевград и още няколко по-малки общини. Всъщност МИР няма собствен кмет, но е дала подкрепа за част от избраните.

Първите национални избори, на които се явява партията на Славчев, са редовният парламентарен вот на 4 април. Тогава МИР печели 3 653 гласа, което е резултат от 0,11%. След изборите е единствената партия, която се обявява за тяхното касиране и въвеждане на изцяло машинен вот. На предсрочните избори на 11 юли, когато изборите вече се провеждат изцяло с машини, партията на Славчев взема 3427 гласа, но това вече са 0,13% от гласувалите.

Лидерът на МИР е отявлен привърженик на президента Румен Радев, като още на 2 февруари обяви подкрепата на организацията си за кандидатурата на държавния глава за втори мандат. Такава подкрепа е нужна на Радев за основаването на инициативен комитет, който да го издигне. Славчев прокламира и като своя политическа платформа налагането на нови лица в управлението на страната.

“Твърде много се говори за тази хипотеза. Няма причина да я коментирам, преди тя да стане факт”,
отговори Румен Радев на призивите на БСП да обяви дали подкрепя политически проект на Кирил Петков.

Социалистите реагираха като ужилени, след като във вторник служебният премиер Стефан Янев се обяви в подкрепа на евентуален проект на двамата си министри и каза, че би гласувал за тях. В БСП приемат Янев като говорител на Радев и според червените думите му за новия политически проект не били случайни.

Държавният глава отказа да отговори на въпроса дали Кирил Петков и Асен Василев се предвижда да участват и в следващия служебен кабинет, който Радев трябва да назначи до дни. Включването на двамата в ново правителство ще отложи политическите им амбиции.

Симеон Славчев, лидер на партия МИР, изрази и своята позиция: Нова платформа трябва да обедини всички, които мислят и работят за страната. Официални разговори с нас не са водени, но ако ни потърсят, ще направим всичко, което е добро и от полза за страната. Това би бил по-скоро проект на България, не на президента. Официални разговори не са водени. Ако някой се обърне към МИР, ще направим всичко, което е добро и в полза на България. МИР е създадена точно с тази цел – да обедини потенциала на българската нация, това е основната ни цел от учредяването на партията. И ще направя всичко възможно целият елит и потенциал на българската нация да бъде обединен в полза на България и на българския народ. Още повече че сме доказали, че сме хора на действията, не на популизма.

Дошъл е моментът, в който България има нужда от държавници, а не от политици, които търсят само собствения си интерес и политически дивиденти.

Жалко е, че в последните месеци парламентарните партии не седнаха на една маса да определят кои са основните приоритети в държавата, около които да се обединят, така че България да тръгне напред. Това е една от основните цели на МИР и ние нееднократно сме заявявали, че сме готови да посредничим между партиите, гражданските и неправителствените организации, комуникираме с много хора от малкия и средния бизнес. И сме готови да посредничим в този диалог.

Факт е, че МИР беше първата партия, която подкрепи президента Румен Радев за втори мандат. Направихме го на принципна основа, след като нееднократно сме заявявали, че единственият
морален стълб в обществото е Радев. Президентът доказа в последните 5 г., че действа принципно и последователно.

Не мога да кажа дали Радев ще прави свой проект. Като президент той олицетворява единството на нацията, той е надпартиен. И не смятам, че това би бил проект на президента. Той може с авторитета си, с личната и последователната си позиция да съдейства да има диалог между политическите сили, но не съм сигурен, че това би бил негов проект. Това би бил по-скоро проект на България, не на президента.

Трябва да се създаде една политическа платформа, която не е задължително да бъде от една партия, в която политиците, гражданите и гражданските и неправителствени организации да могат да си комуникират, да могат да водят диалог. И да се определят основните приоритети, около които всички да се обединим. Защото това, от което се нуждае настоящото Народно събрание, пък и предишното, е точно това – липса на всякакви приоритети и политики. Да, съдебната система е изключително важен приоритет, но той не може да бъде основополагащ.

Основополагащ приоритет може да бъде как българската икономика да стане работеща и ефективна, защото оттам следват всички неща.

Не мога да потвърдя със сигурност, че ще има нов политически субект за тези избори. Партия МИР и лично аз бихме съдействали за създаването на тази платформа, която да се превърне действително в едно ново начало за България и да обедини всички хора, които мислят за страната, които реално работят за нея. Защото промяната в 45-ото и 46-ото НС е една подмяна, тя не е промяна. И българските граждани вече осъзнават необходимостта от такава платформа.

Личното ми мнение е, че тя не трябва да бъде само на една партия, на няколко политици. Тя трябва да бъде много широка.

От целия спектър ще привлечем избиратели, защото тази платформа ще бъде национална, а не тяснопартийна. В нея ще се обединят много хора с различни възгледи, без значение дали те са ляво, или дясно мислещи.

1 Коментар
  1. Пламен Хайдутов казва

    Потърсете партията на Тошо Пейков ДНВ “ Оборище“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече