ГЕРБ отлюспва пловдивския кмет

0

Партия ГЕРБ е на крачка от отлюспването на кмета на Пловдив Здравко Димитров, пише „Галерия“.

Според местни активисти Димитров не управлявал заедно с общински съветници от ГЕРБ, които са мнозинство в градския парламент. На няколко пъти общинарите от доскоро управляващата партия блокираха решения на кмета, които устройват не толкова гражданите, колкото определени икономически кръгове около самия него. Последният такъв случай  бе за гласуването за заем от 40 милиона лева, които Пловдив ще изхарчи за четири инфраструктурни проекта, както и за подновяване на техниката на предприятията „Чистота“ и „Градини и паркове“.

ГЕРБ бяха против тегленето на заема и това принуди Здравко Димитров да направи нова коалиция, която да гласува „за“. В последствие всички останали партии подкрепиха заема, включително общинските съветници от БСП, които са под крилото на олигарха Георги Гергов.

 В тази ситуация Здравко Димитров няма никакъв шанс да бъде издигнат от ГЕРБ за следващите кметски избори след две години.

 За такъв развой на събитията говори и фактът, че в понеделник бившият премиер и лидер на партията се срещна първо с бившия кмет Иван Тотев, а отсвири Здравко Димитров.

 В деня на Съединението Борисов даде ясен знак кой е неговият нов фаворит за града. Мнозина дори подозират, че новата коалиция анти-ГЕРБ в Пловдив има стратегическа цел, далеч по-сериозна от заема за общинските фирми. Идеята е Здравко Димитров да бъде издигнат за следващия мандат именно от противниците на ГЕРБ в местния парламент.

 Димитров има опит в подобни политически машинации. През 2015 година той бе кандидат за кмет на Пловдив от името на „Реформаторския блок“.  Куриозното е, че тогава беше член на ГЕРБ и даже депутат. Бойко Борисов обаче му даде тласък и така политическата му кариера тръгна. Не така стоят нещата с хората, които го подкрепиха. Всичките бяха отстранени от ГЕРБ и от постовете, които заемаха в общината. Още тогава стана ясно, че Здравко Димитров и сегашният лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев, който бе кмет на града до 2019 година, не могат да се понасят. Димитров направи на пух и прах всички проекти на Тотев за града и го обвини в незаконно забогатяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече