Румен Радев не прави партия, правят я хора от екипа му

0

Президентът Румен Радев, за когото огромно мнозинство българи гласуваха, след като им обеща нов морал и прозрачност, не работи по нов политически проект на Кирил Петков. Самият държавен глава навръх националния празник обеща на левите хора, че нямало да ги излъже, защото много държи на тях. И наистина никой досега не е свидетелствал Радев някъде пряко да агитира за неизлюпения проект. В същото време обаче част от неговия екип, служебни министри, назначени от него, както и областни управители усилено работят по изграждането на структури.

Напук на много от коментарите, че ще разедини десницата, Румен Радев наистина си харесва левия електорат и негови хора вече правят сондажи за привличането на цели структури от БСП към новосъздаващата се пропрезидентска партия.

Това се прави тайно и зад гърба на ръководството на столетницата,

за да не могат червените да реагират адекватно и да издигнат свой кандидат на президентските избори. Двигател на разговорите са двама от съветниците на държавния глава, които през хора агитират по местни структури, както и от новоназначените областни управители – част от които са военни, свързани с генерала още от неговия период в армията.

В същото време самият Кирил Петков също действа по проекта, след като получи публична подкрепа и от служебния си шеф – премиерът Стефан Янев. Така на 1 септември в сградата на подопечното на Петков Министерство на икономиката се провежда среща между министъра и председателя на Федерацията на потребителите в България инж. Емил Георгиев. За незапознатите ще припомним, че Георгиев е председател на „Екогласност“, партия, която е в коалиция с БСП в момента. Следват още няколко неформални срещи в други офиси, разкриха за „Галерия“ свидетели на това. На последната среща Георгиев е дал дума да се допита до своите колеги в партията и заедно да обсъдят предложението „Екогласност“ да напусне коалицията с БСП. На 4 септември е свикана конференция на еколозите в Слънчев бряг, където шефът им получава мандат да договаря депутатски места и субсидия.

Най-успешните служебни министри – икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев, няма да бъдат рамо до рамо в евентуалния нов политически проект, за който се твърди, че ще бъде формиран около харвардските възпитаници, съобщават няколко независими източници на „Галерия“.

Двамата приятели всъщност не стават опоненти,

но лице на евентуалната нова партия ще бъде само Петков, Василев няма да участва в нея – най-вероятно ще заеме министерски пост в следващ кабинет. Причината за решението финансовият министър да се откаже от партийно строителство не е ясна, но най-вероятно двамата са преценили, че харизмата и масовото одобрение на Кирил Петков е достатъчна да направи бъдещата му формация средно голяма политическа партия, която да пренареди властовата схема.

Нероденият още проект около Кирил Петков е най-коментираната тема през последните седмици. Социолози твърдят, че

той ще набере около 300-400 хиляди гласа на предстоящия вот,

като ще привлече симпатизанти от лявото, хора с профил „Демократична България“, както и разочаровани от Слави Трифонов. Досега фейсбук групата, която дава рамо на Кирил Петков, включва повече от 100 хиляди души, а броят им се увеличава непрекъснато.

Как се стигна до феномена Кирил Петков?

Неособено известният допреди четири месеца икономист с престижна диплома, известен най-вече с предлагането на детокс пробиотоци, се превърна в звезда заради неспособността на т.нар. партии на протеста не само да съставят правителство, но дори да постигнат съгласие по най-важните за страната въпроси. Скандалите и личните сблъсъци се случиха на фона на атакуващите здравна, икономическа и миграционна криза, което срина напълно родния политически елит. В тази ситуация Петков се оформи като контрапункт на провалените кандидати за власт и до такава степен се хареса на електората, че дори скандалите за двойното му гражданство и определени негови действия като министър не само не му нанесоха имиджови щети, но дори затвърдиха авторитета му. Предположенията, че евентуалната му формация може би е проект на президента Радев, който се ползва с масово одобрение, затвърдиха още повече славата му на борец срещу корупцията, въпреки все по-нарастващите съмнения, че зад него стои сянката на Иво Прокопиев, а самият Петков без съмнение се ползва с мощната

подкрепа на американското посолство и лично на Херо Мустафа.

Дали новият всенароден политически любимец притежава потенциала да извърши реформи в държавата и има ли намерение да се еманципира от президента, ще стане ясно в скоро време. Технологически нова формация на Кирил Петков няма как да се формира преди предстоящия вот през ноември. Най-вероятно партията ще заеме мандат от „Нова алтернатива“ на бившия министър на Сергей Станишев Николай Цонев. Самият той е особено близък до Радев, макар че не бе предложен за министър в служебния кабинет, а предпочете да оглави надзора на ВиК, където е далеч по-изгодно икономически. Цонев дълго време бе въвлечен в съдебна сага за корупция, но в крайна сметка бе оправдан на всички инстанции. Според източници на „Галерия“ лансираните твърдения, че

Петков ще се възползва от мандата на партията на Симеон Славчев

„Морал, инициативност и родолюбие“, не отговарят на истината. Славчев е бивш член на БСП, преминал през формацията на Татяна Дончева и силно подкрепящ президента Радев.

Без значение чий ще бъде мандатът, който Кирил Петков евентуално ще използва, той най-вероятно няма да пропусне възможността да влезе в политическата битка през ноември, защото в момента е на върха на популярността си, а съставянето на структури на партията ще бъде отложено за по-късен етап. Най-интересният въпрос е с кои формации ще взаимодейства партията му в бъдещия парламент и дали ще допусне общи действия с т.нар. партии на статуквото в името на съставянето на кабинет, който е невъзможен, ако не е коалиционен. Според информация на „Галерия“ ключова роля в бъдещата власт ще играе и сегашният просветен министър Николай Денков, който е сред най-близките на Кирил Петков и Асен Василев, а тримата многократно са заявявали, че е важно да действат в екип, за да лансират идеите си за промяна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече