Радан Кънев предложи коалиция на ДБ с новата формация на с Кирил Петков и Асен Василев

0

Евродепутатът от ДБ Радан Кънев сложи първа политическа сила на предсрочните избори, които се задават, съюз между формация на икономическия министър Кирил Петков и градската десница. В интерв’ за „КлубЗ“ пратеникът й в Брюксел заяви, че само такова управление може да е успешно за страната. 

Съзнавам отговорността на партията победител на последните избори – „Има такъв народ“ и на лидера й Слави Трифонов, защото това е една съвършено лидерска партия, но ясно е, че тяхното поведение в този парламент в най-голяма степен доведе до  критичната ситуация, в която се намираме. Те не просто отхвърлиха нормалния модел на парламентарното говорене, а и успяха в рамките на броени седмици да опростачат политическия дебат. Колкото Бойко Борисов успяха. Което е изключително постижение (с отрицателен знак)“, коментира Кънев по повод провала на ИТН да състави кабинет. 

Според него обществото трябва да преодолее травмата от случилото се политически в последните седмици и да преглътне краткия и неуспешен експеримент в името на темите, изискващи национално съгласие. 

По повод липсата на диалог между парламентарните сили, включително и от страна на ДБ, евродепутатът обяви, че той отстрани преговори изобщо не е видял. 

„Самият факт, че лидерите на коалицията седнаха на „разговори“ с някакви заместници на г-н Трифонов… Всеки е наясно, че той може да си смени заместниците 40 пъти, без да се смени изборният резултат, защото хората гласуват за него, а не за тях.

Самият факт, че изобщо започнаха тези „разговори“ за еднопартийно правителство на партия, която има ¼ от местата в парламента… Дори съм критичен към моите лидери, че влязоха в разговор твърде леко. Но тази форма на едноличен диктат в крайна сметка разруши всичко. Сега трябва да забравим този етап и да погледнем в бъдещето – и краткосрочно, и дългосрочно“, каза той. 

Прогнозата му е, че новият парламент ще има подобна конфигурация като сегашния и преговори отново ще се наложат, при това със същите субекти. А по отношение на ИТН, е разколебан, че ще може да си позволи оттук нататък да задава тона на дебата.

„Вече не е толкова важно какво говори Трифонов“, отсече Кънев. 

За проекта „Петков-Асен Василев“, той коментира:

„Безспорно е, че са успешни министри и че мнозинството от българските граждани, в т.ч. от избирателите на ДБ, искат да ги видят в основата на стабилен, редовен реформаторски кабинет – не просто в служебно правителство.

Тук има две възможности – или да влязат в такъв кабинет в ролята си на експерти от служебното правителство, или участие в политическия процес – в политическата борба и избори.

По отношение на експертното им участие видяхме, че то се сблъска не само с логичното противопоставяне на ГЕРБ и ДПС, но и с яростната съпротива на ИТН. Това означава, че шансът им да влязат в следващо редовно управление като експерти е минимален, съответно участието им в парламентарните избори е повече от закономерно“. 

Кънев признава за пръв път и че има търкания в ДБ. „Има много несвършена работа вътре в обединението“, твърди той. 

„Кирил и Асен са хора с много голям опит в бизнеса, те знаят колко са важни екипът, организацията, дисциплината. Подкрепата, която са получили към момента, може и да им дава самочувствие, че могат да постигнат целта да са първа политическа сила и без да  се обременяват от т.нар. „багажи от миналото“. Аз обаче, на база 15-годишен опит – в голямата си част горчив точно покрай тези теми за обединението – съм се научил, че едно нещо е безусловно: обединението винаги печели. Много е трудно, но винаги се отплаща. Вярно е, че в политиката две и две не винаги прави четири. Обикновено прави осем“, добавя още евродепутатът. 

Иначе от думите му стана ясно, че няма амбициите той да е кандидат-президентът на ДБ. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече