Кметът на Видин брани като орел музейна шефка с фалшива диплома

0

Кметът на Видин Цветан Ценков рискува собствения си авторитет, но геройски се бори със зъби и нокти, за да запази като директор на Регионалния исторически музей Десислава Цветанова. Веднага да уточним, оказа се, че тя е с фалшива диплома за етнограф, уж издадена от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Оттам обаче са категорични, че досега никога не са имали магистърска програма по „Фолклор и етнография”. Историята беше описана подробно в  „Уикенд” преди време.

Проверка на Инспектората на министерството на културата стига до извода, че Десислава Цветанова трябва незабавно да бъде отстранена. Кметът обаче вместо да я уволни, завежда дело в Административния съд срещу Инспектората на министерството, който според управника бил „некомпетентен”. Видинската съдийка Росица Славчева потвърждава версията на кмета, като нейното определение само по себе си е много любопитно и дава повод за размисъл. Следващата инстанция – Върховният административен съд обаче не споделя изводите на Славчева и окончателно решава, че кметът Цветан Ценков трябва да освободи музейната „калинка”. 

В момента Регионалният исторически музей е оставен в ръцете на художника Богдан Александров, който обаче е директор на видинската галерия „Никола Петров”. 

Не е ясно докога ще продължи това положение, но кметът Цветан Ценков явно няма да пожали сили да реабилитира отстранената „етнографка”, коментират запознати. Те напомнят, че самото назначение на въпросната Десислава Цветанова е направено с доста съмнителен конкурс. Журито е от лица, подчинени на кмета и затова резултатът става обект на проверка от Министерството на културата.

Според отлично запознати Десислава Цветанова, която се подвизава в музея като етнограф и зам.-директор, въпреки че дипломата й се оказа менте, е трябвало да застане начело, за да не се шуми много-много за състоянието на колекциите. По-специално, да не се гледа под лупа сбирката от антични монети, за която има съмнения, че е частично подменена. Затова според запознати се обмисляло връщането на досегашната шефка, вече пенсионерка, Фионера Филипова, вместо да се появи някой нов и любопитен ръководител.

Има и втора версия, която също донякъде обяснява защо кметът Цветан Ценков държи толкова много на калинката Десислава Цветанова, че чак завежда и дело срещу уволнението й.

Преди време са дадени 35 хил. лева за почистване на рова „Шарампоя” около крепостта във Видин. Работата уж трябвало да се свърши от частна компания, а я направили работници от общинска фирма.  Кой и как е усвоил парите, тепърва ще се изяснява от прокуратурата.

Иначе кметът на Видин си има своя теория за назначението. Той твърди, че не се е месил в работата на журито, а само се е съобразил с мнението на експертите. Неговата версия е, че „битката не е за директор на музея, а за това кой да контролира бизнеса с антики”, понеже регионът на Видин е богат с ценни антики.

„За съжаление това не е нито първото, нито единственото назначение на кмета Ценков, при което той се възползва от поста си и слага тук и там свой протежета, без значение имат ли нужното образование и опит, или не. Важното е да са послушни” – споделят обаче източниците ни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече