Василев и Петков започнаха предизборната си кампания, обърнаха се срещу служебния кабинет

0

Двамата министри са против замяната на въглищните централи с газови, а това е един от големите проекти в Националния план за възстановяване

Министрите на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков, за които се очаква всеки момент да обявят нов политически проект, тръгнаха открито срещу служебното правителство по темата за закриването на въглищни централи. Вчера двамата министри се включиха в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места в Маришкия басейн, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

На среща със синдикатите в „Мини Марица –изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 Василев се обяви против газификацията на въглищните централи, защото това ще направи цената на енергията изцяло зависима отвън, и настоя за запазване на мините максимално дълго време. В същото време изграждането на газова централа с комбиниран цикъл в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е един от новите големи проекти, предложени от служебното правителство при редакциите на Националния план за възстановяване и устойчивост, писа СЕГА.

Това показа проверка на „Сега“ по повод дадените от Василев и икономическия министър Кирил Петков обещания на работещи в мините. Проявата бе възприета от много анализатори като предизборна и се провежда в седмицата, в която се очаква да стане ясно дали Василев и Петков остават в състава на новия служебен кабинет или ще участват под някаква форма в парламентарните избори през ноември.

Аргументът за загуба на енергийна независимост при затваряне на въглищните централи бе изложен и от президента Румен Радев на среща на лидерите през май в Брюксел. Тогава обаче Радев сочеше като едно от възможните решения именно изготвянето на проекти за нови мощности, съобразени с екоизискванията, които да бъдат включени в плана за възстановяване. Така при ревизията на Националния план за възстановяване и устойчивост служебното правителство предложи 1.0 GW мощности в ТЕЦ „Марица Изток-2“  да бъдат заместени от газова централа. За целта в плана са заложени 499 млн. лв. безвъзмездно финансиране от Брюксел и 1,2 млрд. лв. частно съфинансиране. От изказването на Василев сега излиза, че този проект е вреден.

Политическите заигравки с датата за затваряне на въглищните централи и отказът от поемане на отговорност пък е основна причина България да не може да прати в Брюксел плана за възстановяване, по който България чака 12,6 млрд. лв. От екипа на вицепремиера Атанас Пеканов на няколко пъти разясниха, че това е един от основните препъни камъни за пращането на плана в ЕК. Служебният кабинет не желае да посочи конкретна дата, защото смята, че това е в правомощията на редовно правителство. ЕК обаче е категорична, че няма да разгледа плана без ясна дата.

България вече е подписала т.нар. „Зелена сделка“, с която се ангажира да намали наполовина въглеродните емисии до 2030 г., а това неизбежно ще удари производството на енергия от въглища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече