Инфекциозна болница опроверга лъжите на Мангъров: Няма нито един починал с ваксина!

0

Няма нито един починал с ваксина, обявиха от лечебното заведение, където доцентът все още е шеф на COVID клиника

Инфекциозна болница опроверга по всички параграфи Атанас Мангъров след участието му в дискусия за ваксините в ефира на Би Ти Ви. В диспута Мангъров подхвърли без никакви доказателства, че са имали ваксинирани пациенти, които са заразени с COVID-19 и са починали. „От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали“, обяви пред Би Ти Ви директорът на болницата проф. Татяна Червенякова. Мангъров е началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница и активно съветва гражданите да не се ваксинират.

През уикенда Мангъров все пак най-сетне бе принуден да признае, че в COVID отделението на Инфекциозна има настанени 30 неваксинирани пациенти и само един ваксиниран. Дори тази информация обаче се оказа невярна – в отделението няма болен ваксиниран пациент, единственият настанен ваксиниран там е придружител на свой близък, стана ясно от уточнението на проф. Червенякова.

„В петък, 10 септември, в отделението е имало 37 пациенти. Четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние. В отделението има ваксиниран, но той е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние“, обясни проф. Червенякова.

МЗ има данни, които показват, че над 90% от хоспитализираните в момента са неваксинирани, но въпреки това необяснимо не включва тази информация в регулярните справки за заразените и починалите. Именно тези справки биха оказали влияние върху нагласите на хората да се ваксинират и могат да спасят животи в следващите месеци. Вместо да ги оглася достатъчно публично, министерството ги поднася избирателно само при директен въпрос в телевизионните участия на различни негови представители.

Няколко дни след изявлението на Мангъров не е известно и прокуратурата да се е задействала по отношение на разпространяването на невярна информация, която може да предизвика паника у населението. Миналата година, в началото на пандемията, държавното обвинение доста скоростно повдигна подобно обвинение срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за твърденията й, че има недостиг на лекарства – нещо, което напълно отговаряше на истината. Впоследствие обвинението срещу Сербезова бе свалено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече