Лъснаха нови доказателства, че Петър Илиев е плагиат

0

Появи се поредно доказателство, че оригиналът на книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на преподавателя от юридическия факултет на Софийския университет Петър Илиев, издадена през 2015 г., е от 698 страници.

От началото на септември несбъднатият МВР министър на Слави и издателство „Нова звезда“ представят за оригинал издание, което силно наподобява предишното, но е от 618 страници, тоест с 80 страници по-тънко, в които е преписаният текст.

Откриването на истинското първо издание е важно, защото в Етичната комисия на СУ тече проверка дали в книгата има копирани около 80 страници от дисертацията на доц. д-р Наталия Киселова, защитена през 2008 г. (Какво установи проверката на „Дневник“ по казуса четете тук.)

Съдия Васил Петров, който наскоро предостави на Етичната комисия своя личен екземпляр от 698 страници, с доказателство, че е купен през 2015 г., в петък публикува във фейсбук ново доказателство. Книгата в пълната си версия е представена през 2015 г. в брой пети на авторитетното юридическо списание „Общество и право“ и там изрично пише, че страниците му са 698, а не 618.

Въпреки това от издателство „Нова звезда“ коригираха в електронната си книжарница броя на страниците на книгата от 698 на 618 и обявиха, че това е обемът на оригинала. След това изпаднаха в противоречия – пред „Клуб Z“ техен служител заяви, че авторът искал да „поправи грешката“, а пред „Дневник“ – че получили новия вариант на книгата от Илиев, като не знаели откъде го е взел.

В крайна сметка един екземпляр от това издание (618 страници) е депозиран този месец и в Националната библиотека. Илиев също е предоставил по-тънкия екземпляр в Етичната комисия и в деканата на Юридическия факултет с твърдение, че това е книгата му. В комисията обаче са получени и няколко екземпляра от пълното издание.

И двата варианта не се продават никъде – отбелязано е, че са с изчерпан тираж, но този от 698 страници е продаван преди време в големите електронни книжарници, а освен това е наличен в университетски и юридически библиотеки в страната, както и в библиотеката на американския Конгрес (според каталога й).

Изясняването на казуса е от значение, защото става дума за преподавател в СУ, който беше номиниран, за министър на правосъдието, министър на вътрешните работи и вицепремиер по сигурността и дори беше спряган за кандидат-премиер.

В петъчното си предаване „Евродикоф“ Сашо Диков съобщи, че е провел дълъг разговор с Петър Илиев, но той не пожелал да бъде цитиран, освен с думите, че не иска да коментира, докато тече проверката в Етичната комисия. По същия начин разговора е отклонил и проф. Георги Близнашки, научен ръководител на Илиев при защитата на докторантурата му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече