Нинова и Йотова на нож преди изборите

0

Шефката на БСП Корнелия Нинова и вицепрезидентът Илияна Йотова са се озовали в тежък предизборен конфликт заради опита на червената председателка да прекара кандидатурите на БСП за „Дондуков“ 2 през процес на номинации от областните съвети и градските конференции, научи Lupa.bg. 

Миналата седмица от обкръжението на Нинова обявиха, че този процес е необходим, за да се извървят демократичните процедури, разписани в устава на Столетницата. В същото време обаче поне половината от тясното партийно ръководство продължава да се пази от конкретното и ясно назоваване на тандема Румен Радев – Илияна Йотова като сигурно издигнат и подкрепен от социалистите, решение, което редовите членове и симпатизанти на левицата недоумяват вече няколко месеца. 

Според хронограмата, спусната от „Позитано“ 20, съветите трябва да са взели решенията си и за президентския вот, и за листите за парламентарните листи в края на следващата седмица, като късият срок не предполага промяна в заявката на мнозинството в БСП, че Радев трябва да встъпи във втория си мандат на „Дондуков“ от януари.

По информация на медията ни конфликтът между Нинова и бившия шеф на столичната организация Румен Овчаров се е задълбочил след дългото протакане от нейна страна да даде безусловната си подкрепа за Радев и Йотова. Както е добре известно, Дългия инкасатор до днес се намира в изключитлено топли отношения с вицето на държавния глава. 

„Никога няма да застане срещу Илияна Йотова, независимо кой е начело на БСП“, коментират в Столетницата. А завоят на бившия енергиен министър в политически план се намирал в синхрон и с острите критики, отправени днес от БСП по отношение на действията на главнокомандващия, напомнят те. Овчаров и представителите на ДПС са в открит конфликт от години. 

Нинова пък продължавала да „слуша“ единствено топ съветника си Калоян Методиев, който не спирал да я насъсква срещу Радев от мига, в който е излязъл от президентството. Негово било решението и пропагандата срещу държавния глава от БСП да се води чрез партийния ефир – от водещите и коментаторите на БСТВ. 

Пред Lupa.bg социалисти, запознати с хода на партийните конференция, твърдят, че повече от 2/3 от областните и общинските съвети отдавна са заявили, че твърдо стоят зад Румен Радев и промяна в последните седмици по тези становища не е настъпила.

Те обаче се опасяват, че Националният съвет на Нинова може да пореже иначе полезни за имиджа на левицата лица от листите за парламентарния вот сред онези, декларирали лоялност към президента, а не към нейния кръг.  

В същото време упорито тиражираният слух, че червената шефка ще се опита да лансира Янаки Стоилов за „Дондуков“ 2 е бил захвърлен в коша за боклук, тъй като вече е получил покана да продължи да е правосъден министър и в новия служебен кабинет, както разкриха отлично информирани наши източници. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече