Радан Кънев срещу Лозан Панов за президент на десните

0

Вариантът оперната прима Александрина Пендачанска, съпруга на журналиста Найо Тицин, да бъде кандидатура на десните за президент, не е намерила подкрепа сред членовете на „Демократична България“.

Коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов се е прицелила в трима евентуални кандидати за държавен глава, пише вестник „Галерия“. Един от фаворитите е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който набра популярност покрай борбата си срещу главния прокурор Иван Гешев. Както „Галерия“ вече писа, проблемът при него е, че председателят на Върховния касационен съд

може да се яви само като независим кандидат

заради отказани поправки в Изборния кодекс магистрати да имат политическа дейност. Мандатът на Панов изтича през 2022 година, но дори и след него той би си запазил мястото на висш съдия, а според негови близки най-вероятно би се възползвал от тази възможност.

Лозан Панов

Евродепутатът Радан Кънев, учредител на партията „Демократи за силна България“, е също възможен вариант за номинация за държавен глава на десните. Кънев, който е и заместник-председател на ДСБ, е сред радетелите служебните министри Кирил Петков и Асен Василев да се присъединят към „Демократична България“. Той дори ги предупреди, че явяването им на избори с нова партия ще повтори историческата грешка на десните от 2017 година, когато в последния момент „Да, България“ отказа да се яви заедно с „Нова република“ и двете формации останаха извън парламента.

Изненадващо кандидат за държавен глава може да се окаже д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести, който работи в болницата към Медицинския институт на МВР в София и

бе включен в листите на ДБ на последните избори.

Симидчиев има активна позиция по темите, свързани с опазване на околната среда, и стана публично известен по време на първата вълна на коронакризата, когато бе сред най-канените специалисти в телевизиите.

Според политолози кандидатът на десните има малки шансове да влезе в кабинета на „Дондуков“ 2, но коалицията, която показва възходящ тренд през последната година, е длъжна да има своя номинация, показвайки, че е готова да провежда политиката си чрез всички власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече