Корнелия Нинова върти номера на президента

0

Лидерката на БСП се хвана гуша за гуша с Илияна Йотова в навечерието на изборите

Шефката на БСП Корнелия Нинова и вицепрезидентът Илияна Йотова са се озовали в тежък предизборен конфликт заради опита на червената председателка да прекара кандидатурите на БСП за „Дондуков” 2 през процес на номинации от областните съвети и градските конференции, мълви се упорито на „Позитано” 20.

Миналата седмица от обкръжението на Нинова обявиха, че този процес е необходим, за да се извървят демократичните процедури, разписани в устава на Столетницата. В същото време обаче поне половината от тясното партийно ръководство продължава да се пази от конкретното и ясно назоваване на тандема Румен Радев – Илияна Йотова като сигурно издигнат и подкрепен от социалистите, решение, което редовите членове и симпатизанти на левицата недоумяват вече няколко месеца, писа Уикенд.


Според хронограмата, спусната от „Позитано” 20, съветите трябва да са взели решенията си и за президентския вот, и за листите за парламентарните листи в края на следващата седмица, като късият срок не предполага промяна в заявката на мнозинството в БСП, че Радев трябва да встъпи във втория си мандат на „Дондуков” от януари.
Според сайта Lupa.bg, конфликтът между Нинова и бившия шеф на столичната организация Румен Овчаров се е задълбочил след дългото протакане от нейна страна да даде безусловната си подкрепа за Радев и Йотова. Както е добре известно, Дългия инкасатор до днес се намира в изключитлено топли отношения с вицето на държавния глава.


„Овчаров никога няма да застане срещу Илияна Йотова, независимо кой е начело на БСП”, коментират в Столетницата, припомняйки страстните чувства, които двамата имат един към друг преди около 15 години. А завоят на бившия енергиен министър в политически план се намирал в синхрон и с острите критики, отправени от БСП по отношение на действията на главнокомандващия, напомнят те.


Нинова пък продължавала да „слуша” единствено топ съветника си Калоян Методиев, който не спирал да я насъсква срещу Радев от мига, в който е излязъл от президентството. Негово било решението и пропагандата срещу държавния глава от БСП да се води чрез партийния ефир – от водещите и коментаторите на БСТВ. Калоян Методиев дори си позволи да нарече президента „катил” в свое интервю в централен ежедневник миналата седмица и очевидно не може да прости на Радев, че го изгони от екипа си миналата есен.
Социалисти, запознати с хода на партийните конференция, твърдят, че повече от 2/3 от областните и общинските съвети отдавна са заявили, че твърдо стоят зад Румен Радев и промяна в последните седмици по тези становища не е настъпила. Те обаче се опасяват, че Националният съвет на Нинова може да пореже иначе полезни за имиджа на левицата лица от листите за парламентарния вот сред онези, декларирали лоялност към президента, а не към нейния кръг.  


В същото време упорито тиражираният слух, че червената шефка ще се опита да лансира Янаки Стоилов като кандидат за „Дондуков” 2 е бил захвърлен в коша за боклук, тъй като вече е получил покана да продължи да е правосъден министър и в новия служебен кабинет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече