500 000 евро рушвет имало в пакетчето за Пламен Узунов

0

Прословутият плик, който бившият митнически бос Петко Петков предава на президентския съветник по борбата с корупцията Пламен Узунов, е съдържал освен пури и сумата от 500 000 евро. Това обясняват отлично запознати източници на „Уикенд” от МВР.

По оперативна информация, получена от близки на участниците в онази среща, парите трябвало да гарантират, че бившият шеф на митниците в Северна Македония Драган Даравелски ще получи български паспорт. Подкупът, казват, е адресиран към канцеларията на вицепрезидента Илияна Йотова, от където излизат указите за даване на българско гражданство. Сумата от 500 000 изглежда доста обемна, но това са всъщност 10 пачки от по 50 000 евро в банкноти от по 500 евро. Според източник на „Уикенд”, парите всъщност са били поставени в предварително изпразнената кутия с пури.
Срещата на Петко Петков и Пламен Узунов е запечатана на клипове, които се разпространиха в интернет. Любопитно е, че двамата оставят телефоните си далеч, уж за да ги зареждат, но по-вероятно за да не бъдат подслушвани. Вижда се още, че Петков носи обемист плик. След това пишат нещо на листчета, а на раздяла Узунов подсеща Петков да не забрави подаръчната торбичка.
В дните около срещата пловдивски кадри са назначени на високи позиции в митниците, за което „Уикенд” подробно писа.
Оказва се, както посочват информираните ни източници, че срещата засяга и още един бивш шеф, но не от модерния напоследък Пловдив, а от митницата в Северна Македония. Защо обаче за Драган Даравелски, чието име, от години е замесено в скандални истории, е толкова важно да има български паспорт? С две думи –

за да не отиде в затвора в Идризово край Скопие.

Даравелски е родом от Куманово и е от малцината високопоставени лица в Северна Македония, които са осъдени заради далавери. Като влиятелен член на някогашната управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ, той е назначен от бившия премиер Любчо Георгиевски за шеф на македонските митници. Обвинен е, че е задигнал най-малко 2,5 млн. евро, докато е бил техен директор през 1999-2002 г.
Щом започват разследванията срещу него, бяга и се скрива в Белград. Арестуван е в Сърбия през 2006 г., но докато чака екстрадиция, успява да се сдобие с сръбски паспорт. При това по мистериозно бърз начин, като крайният резултат от новото му гражданство е, че бързо го пускат на свобода.
В родината му обаче срещу него започва съдебен процес и през 2007 г. Даравелски получава 7 години затвор, както и конфискуване на имуществото му за 2,5 млн. евро. Като чува присъдата, Томислав Стояновски, баща и адвокат на Даравелски, възкликва по спомени на очевидци:

„Прости им, Господи, те не знаят какво правят!”

Следва обжалване на присъдата, но тя е потвърдена окончателно и през 2010 г. властите започват да прибират имотите му – тези, които все пак са открити. Сред тях са луксозни апартаменти и къщи в Скопие, а също и магазин в Куманово, хотели, ресторанти на различни места в страната.
Любопитно е, че се отнема и богатство, което формално се води на негови подставени лица, но е доказана връзката им с Даравелски. Най-интересният от съратниците му е черногорецът Миодраг Маркович. Той се разделя с вила за 1,4 млн. евро в скъпия квартал на Скопие – „Водно”, в който живее хайлайфът на Македония. Въпросният Миодраг Маркович е осъден и пратен в затвора за изпиране на 8 млн. евро.
Властите прибират и акциите на Даравелски в редици фирми, включително и в кумановската тухлена фабрика, а също и във фабрика за минерална вода. Срещу бившия митничар се води разследване и за престъпна приватизация на мощни фирми, като само от тези афери се счита, че Даравелски е прибрал над 20 милиона евро.
Въпреки тези конфискации, господинът и досега минава за един от най-богатите хора на Балканите. Никой не знае със сигурност колко имота има той в съседните на Македония страни.
Но и над неговата глава не е съвсем безоблачно, особено след като преди години под натиска на Европейския съюз, Македония и Сърбия подписват споразумение за екстрадиция на заподозрени в тежки престъпления. На това основание Даравелски е трябвало да бъде върнат в родината си още преди доста време, но явно парите са си казали тежката дума. Ако досега нищо не е направено по въпроса, времената вече са други и властите в Скопие търсят всякакъв начин да се докажат пред Брюксел като борци срещу корупцията. Затова се очаква срещу Даравелски скоро да започне нов процес, в който

вече няма да е задочен участник,

а ще бъде на подсъдимата скамейка
Един български паспорт със сигурност ще помогне на бившия митнически шеф да се изплъзне отново от ръцете на Темида. Той може да му открие нови възможности да се забегне и да се укрие някъде по света, вече като български гражданин с чисто съдебно минало.
Иначе ликът му продължава да стои на страницата „Издривани” на вътрешното министерство в Скопие. Даравелски може би е най-известния македонец, който се крие в съседна държава, но е само един от многото, успели да избягат от присъда, благодарение на втори и дори трети паспорт. В Сърбия и България се счита, че се подвизава Владислав Тамбурковски, осъден на 10,5 г. затвор заради кражби на пари от 4 македонски компании. Като държавен служител той продава активите на фалиралите фирми и вместо да изплати дълговете им, отмъква парите. Тамбурковски бяга още през 2006 г., въоръжен със сръбски и български паспорт, като е засичан в Благоевград.
Приживе проф. Божидар Димитров твърдеше, че над 50 министри и зам.-министри от Скопие имат и наше гражданство. Запознати напомнят, че с български документи преди години се е спасил и бившият министър на здравеопазването в Северна Македония Владо Димов. Той се установява в София и работи като хирург, но вече с българското си име Владимир. Преди това обаче е

арестуван на летището във Варшава,

но е освободен, след като показва българския си паспорт.
Търсенето на влиятелни покровители, с чиято помощ се вземат наши документи е тенденция, която нито започва, нито завършва с Петко Петков и Пламен Узунов. Както е известно, покойният шеф на агенция „Фокус” Красимир Узунов беше завел директно в министерството на правосъдието двама медийни шефове от Скопие – собственика на телевизия Канал 5 Емил Стойменов и шефът на Агенцията за аудио и аудиовизуална медия, което е аналог на нашенския СЕМ, Зоран Крайчевски. Въпреки че в родината си минават за страстни апологети на македонизма, те са кандидати за българско гражданство.
Приживе пък Красимир Узунов има широки контакти по всички етажи на властта, особено близък е и с вицепрезидента Илияна Йотова. Затова не е чудно, че двамата медийни босове с негова помощ се уреждат с удостоверение за български произход, без да се редят на опашка. Дори по спомени на очевидци лично тогавашната министърка Цецка Цачева се разпорежда високите гости да бъдат поканени в заседателната зала на ул. „Славянка” 1 на 14 май 2018 г. Неофициално се твърди, че двамата се изръсили с по 200 хил. евро, които са предадени по веригата, която движи бизнеса с нашите паспорти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече