Новият финансов министър – от сянката на ДС до модерното дясно

0

Баща професор, агент на ДС, зам.-министър в правителството на Жан Виденов и дългогодишен зам.- ректор на Библиотекарския университет, е продуцентът на бляскавата кариера на новия финансов министър в служебното правителство Валери Белчев, показа проверка на „Галерия“.

 Малко се знае за това откъде и как се появява в управлението на държавата 45-годишният финансист и възпитаник на Харвард, който зае мястото на Асен Василев. Официално се знае на няколко сладки доходни държавни служби, през които е минал в последните години, като Фонда на фондовете, Българска Банка за Развитие и Държавната консолидационна компания, където бе назначен от Кирил Петков. Преди това работи в големи банки, но паралелно развива бизнес като консултант в семейна фирма „Динамика Консулт“. През 2014 година когато директно скача на поста шеф на Фонда на фондовете.

Валери Белчев излиза от частната компания, там обаче остават баща му Иван и брат му, който носи същото име.

Бащата на финансовия министър, който сега е на 76 години, съвсем не е случаен човек. Бил е временен вице гуверньор в Международния валутен фонд и началник на управление в Министерство на финансите, което сега оглавява синът му. В началото на 90-те се издига до зам.- министър на търговията в правителствата на Ренета Инджова, а след това и на Жан Виденов.

Професор Белчев развива и научна кариера. Преподава в люпилнята за кадри на високи държавни постове в Библиотекарския институт, известен с връзките си с Мултигруп и службите за сигурност. Белчев е ректор на учебното заведение от 2004 до 2008 година.

Василев учи в чужбина и завършва магистратура в Харвард, от където са връзките му с актуалните звезди в политиката Кирил Петков и Асен Василев.

През 2008 година комисията по досиетата разкрива баща му като агент на Държавна сигурност. Бащата на финансиста продължава кариерата си в частния бизнес и до днес в съвета на директорите на приватизирания завод “Динамика“ в Кубрат.

За разлика от миналото на баща си, свързано с ДС  и правителства от началото на прехода, Валери Белчев гравитира около така наречената модерна градска десница.

Интересни са обаче връзките му с партията „Да, България“ от 2018 година.  Белчев е  в управителния съвет на сдружението „Български Харвард клуб“. Един от петимата му колеги в органа е Елена Бориславова, тя също като Кирил Петков става  учредител на партията „Да, България“  с лидер Христо Иванов, но за разлика от него не е напускала и е още в Националния съвет.

Малко известен факт е, че Валери Белчев е бил и кандидат за евродепутат от СДС  през 2007г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече