Цацаров проверява скандалния кмет на ГЕРБ Елин Радев, който взе на концесия Доспат

0

Антикорупционната комисия влезе във вторник в сградата на общината в Доспат, съобщи бТВ.

По първоначална информация акцията на КПКОПНИ е свързана с обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация, както и за реконструкция и асфалтиране на улична мрежа. Общата стойност на поръчката е над 1 400 000 лв.

Според свидетели кметът Елин Радев е бил предупреден за проверката и е напуснал общината минути преди служителите на комисията да пристигнат, а телефонът му е изключен.

Засега е ясно, че ще се проверява поръчка, възложена на фирма „Агрохолд“ на Валентин Златев, която е за изграждане на водопровод и канализация, както и за реконструкция и асфалтиране на общинската и улична мрежа в Доспат.

Името на кмета от ГЕРБ Елин Радев нашумя през последните години, когато местните хора се оплакаха, че е взел „на концесия“ целия град. Кметът държи хотели, къщи за гости, магазини, строителните и ремонтни дейности, транспорта, дърводобива, дори в момента негова фирма вдига първия мол в региона.

През март т.г.  стана ясно, че градоначалникът е платил 915 000 лева за изграждането на път до собствената си вила на брега на язовир „Доспат“.

Клип, на който се вижда алеята, оборудвана с около 300 супер модерни фотоволтаични лампи, беше изпратен от Александър Димитров до ОЛАФ.

И ако си мислите, че пътят е изграден с лични средства на самия Радев, то табела разсейва тези съмнения, като посочва, че европарите за градежа са отпуснати за „развитие на рибарските области в България”. Вместо това обаче милионът е отишъл за удобство на Елин Радев.

В края на декември 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов лично посети Доспат. Тогава кметът призна, че само за този мандат Министерският съвет е дал на общината 13 млн. лева за инфраструктурни проекти.

Такава очебийна кражба на европейски пари е възможна, защото ГЕРБ има пълна хегемония в Доспат. На последните местни избори Елин Радев бе избран на първи тур 86.78% подкрепа от гласувалите. Освен това общинският съвет е единствено от съветници от ГЕРБ, общо 13, с едно изключение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече