След резила с МВФ, Кристалина Георгиева става шеф на БНБ?

0

“Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ?” Този въпрос зададе финансистът от партията на Слави Любомир Каримански и доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването “(О)позиция” на вестник “Сега”.

Името на Каримански е сред потенциалните кандидати да наследят поста на сегашния гуверньор на централната банка. Той посъветва журналистите да проучат с кого се е срещала в София Кристалина Георгиева, шеф на МВФ, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва.

Прогнозите са, че в битката за върха на БНБ най-вероятно ще срещне поне четирима – сегашният управител на централната банка Димитър Радев, който ще бъде издигнат от ГЕРБ-СДС, Каримански, който ще бъде предложен от ИТН, ДБ пък са харесали сегашният подуправител Калин Христов. Слухове вкарват в битката и топбанкера Левон Хампарцумян, както и бившия подуправител на централната банка Цветан Манчев. Който и да бъде претендентът, той трябва да събере поне 120 гласа “за”, което се оказа невъзможна задача в миналия парламент.

Името на Кристалина Георгиева бе забъркано и в международен скандал преди дни. През изтеклата седмица Световната банка оповести анализ на адвотакската кантора “Уилмър Хейл”. В него се твърди, че Георгиева, която сега е главен изпълнителен директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е оказвала натиск върху банковите служители по повод позицията на Китай в престижната международна класация Doing Business. Заради този доклад финансовата институция обяви, че временно преустановява правенето на класацията.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85, но според показанията на служители на Световната банка били направени промени след натиск, оказван от ръководството. Така Китай се озовал със 7 позиции по-напред в класацията.

Самата Кристалина Георгиева отрече обвиненията. “Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка”, заяви българката в специално комюнике, обявено на сайта на МВФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече