Кумецът на Маргина се присламчва към „Промяната продължава”

0

Бизнесменът Георги Цанков, известен като Жоро Фантастиката, влиза в екипа на „Промяната продължава” в Пловдив. Според източниците ни той бил препоръчан лично от президентския съветник Николай Копринков, с когото се познавали от години.

Самият Георги Цанков, освен от бизнес, от години е изкушен и от политика и вече е преминал през няколко партии, бил е и съветник на депутат. Той е почти неизменен общинар и дори три пъти е бил начело на общинския съвет в кметство „Родопи”. Пробвал се е за кмет, подкрепен от ВМРО, но без успех. Затова пък по време на кампанията бившият депутат Александър Сиди му дава висока оценка: „Той е новото начало и новият успешен кмет, който ще промени модела на управление и облика на община „Родопи”.” След войводите, Цанков вече гледа към поредната партия – в случая на бившите служебни министри.


Не е ясно обаче дали те ще го приемат в редиците си, понеже не отговаря най-малко на условието им да не е натрупал милиони от обществени поръчки. В неговия случай е точно обратното. Въпреки това Николай Копринков гарантирал за него, понеже от години познавал замаха, с който работи, подчертават източниците ни.
След 2007 г. фирмата на Георги Цанков „Фантастика 95” става отличник в усвояването на пари от обществени поръчки. По това време той е съсобственик и на телевизия „Родопи Сат – плюс”, кабеларка, която оперира в Кърджали, но основният му бизнес е търговията на храните. Първо доставя продукти на министерство на отбраната и на МВР. След това се заема с доставка на храни за бедни и точно този алъш-вериш го прави милионер. Фирмата му „Фантастика 95” става известна в цялата страна, след като избухва бобеният скандал. Доставените от нея 50 тона боб за бедните по програмата „Благотворителност” към Европейския съюз са с гъгрица. Фасулът с червеи е внесен от Аржентина и Китай през гръцко пристанище. Складиран е от БЧК в Плевен и Добрич. Ген. Атанас Атанасов тогава пише писмо до ОЛАФ. Започва проверка и в крайна сметка Георги Цанков е глобен със 120 000 лв. Но интересното е, че глобата е защото става ясно, че е участвал и с други фирми и е предлагал продуктите на цени в пъти по-високи от пазарните. Защитната теза на Георги Цанков е банална – твърди, че е натопен от конкуренцията.
Според отлично запознати зад възхода му на бизнесмен стоят връзките му с братя Маргини, които от своя страна са близки с хора от политическия елит на страната. Благодарение на това пловдивчанинът започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание.


Успоредно с финансовото му благосъстояние се развива и политическата му кариера. Става общински съветник от партията на Кунева. За кратко се подвизава в ГЕРБ, а после се преориентира към ВМРО.


Георги Цанков се спомена и покрай групата на „Универсалните“, в която са синът на бившия земеделски министър Георги Танев – Иван, бившият личен шофьор на Красимир Маринов-Големия Маргин, доведената дъщеря на бившия митнически бос Христо Кулишев – Мила Георгиева и синът на алкохолния бос Миню Стайков. Разследваха ги за източване на ДДС за десетки милиони левове. Специално Георги Цанков – Жоро Фантастиката се сочеше като техен помощник, но и тази афера се измъква невредим. А сега вече е открил и поредната си партия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече