Съдът спира Кирил Петков от изборите?

0

Новият политически проект на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ ще претърпи сериозен удар от Конституционния съд на България, научи „Уикенд“ от свои източници от съдебните среди. Според думите им, Кирил Петков ще бъде спрян от участие на предстоящите избори на 14 ноември, тъй като все още се води гражданин на Канада.

Аферата с двойното гражданство на Киро Харварда избухна през август, когато депутати от ГЕРБ сезираха Конституционния съд, че той неправомерно и в разрез с Конституцията заема министерски пост. Според Върховния закон на България човек с двойно гражданство няма право да е министър и да се явява на избори за депутат, кмет и общински съветник.
Преди дни самият Кирил Петков също призна, макар и с половин уста, че е заемал неправомерно поста на икономически министър в служебния кабинет на Румен Радев. Той обаче изрази надежда, че върховните съдии в България ще поправят „архаичния“ според него закон, тъй като много други способни и кадърни хора били лишени от възможността да се включат в политическите дела на Балгария.
В новоучредената политическа коалиция „Продължаваме промянта“ на Кирил Петков и Асен Василев поне още няколко кандидат депутати са със статут на двойни граждани. Такъв например е

случаят с Калина Костадинова,

която доскро бе заместник-министър на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев, а отскоро е част от екипа на Петков и Василев. Костадинова бе част от неправителствената организация „Америка за България“ до 2019 г., а преди това е завъшила колежа „Бард“ в Ню Йорк.
Къдрокосата Калина има американско гражданство и все още не е подала документи за отказ от него. Конституционния съд обаче не е бил сезиран за казуса със заместничката на Кирил Петков и засега тя минава между капките. Според съмишленици на Киро Харварда, неговата политическа формация ще включи в депутатските си листи за предстоящите избори поне десетина човека, които са с двойно гражданство и съответно нарушават Конституцията на България.
Казусът с канадското гражданство на Кирил Петков засега умело бе заметен под килима от възпитаникът на „Хавард“. След като скандалът гръмна, Петков обяви, че е подал молба за отказ от канадско гражданство на 21 април, само дни преди да бъде назначен от президента Румен Радев за министър на икономиката. В Конституцията на България обаче ясно е упоменато, че молбата за отказ от чуждо гражданство трябва да бъде удовлетворена с официален документ от съответната държава, доказващ, че паспорта му е анулиран.
Според думите на Кирил Петков, произнесени още през август, той е получил уведомление от властите в Отава, че вече не е гражданин на Канада и че документите, удостоверяващи това са изпратени в посолството на Канада в Румъния и че всеки, който се интересува от тях, може да ги получи.
Въпреки уверенията на Кирил Петков обаче, той

не е предоставил документ от Канада,

че е с анулиран паспорт. С такъв документ не разполагат и съдиите от Конституционния съд, които трябва да се произнесат по казуса.
Според източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди, Кирил Петков все още се води гражданин на Канада, тъй като има да погасява кредит, а и доскоро е развивал икономическа дейност зад Океана.
Решението на Конституционния съд по казуса „Кирил Петков“ все още се чака, а „Уикенд“ научи, че някои от 14-те съдии, които решават казуса, са били подложени на силен натиск от страна на дипломати да се произнесат в полза на досконошния служебен министър. Според мълвата, през последния месец лично юридическия съветник на Департамента по правосъдие на САЩ Джесика Ким и секретарят по политико-икономическите въпроси на американското посолството Марина Грейсън са имали срещи с магистрати от Конституционния съд, пред които са изразили надежда, че съдиите ще се произнесат в полза на Кирил Петков.
„Натискът от страна на американците да бъде допуснат Кирил Петков до изборите е огромен. Повечето съдии от Конституционния съд се опасяват, че могат да последват съдбата на съдия Андон Миталов, ако не се съобразят с желанието на САЩ. Знаете, че

съдия Миталов беше посочен като корумпиран

от Държавния департамент на САЩ, тъй като разреши на обвинения от прокуратурата за шпионин на Русия Николай Малинов да замине на международен форум за Москва, за да бъде награден от Владимир Путин“, твърди източник на „Уикенд“ от съдебната система. Според неофициална засега информация, сред конституционните съдии, върху които е оказван натиск, е бившия главен прокурор Борис Велчев, който е председател на Конституционния съд.
Велчев трябва да напусне Конституционния съд заедно с още трима съдии (Георги Ангелов, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, бел авт.) на 15 ноември тази година, тъй като мандатът им изтича и следва те да бъдат заменени. Твърди се, че мястото на Борис Велчев ще бъде заето от настоящия правосъден министър Янаки Стоилов, който ще бъде предложен от президента Румен Радев за конституционен съдия.
Преди да се състои рокадата в Конституционния съд обаче членовете му трябва да се произнесат по казуса с Кирил Петков. Според запознати, 9 от членовете на Конституционния съд вече са изразили категорично становище, че Петков е нарушил Конституцията и е заемал неправомерно поста на служебен министър на икономиката. Според становището им, Петков няма право да се явява на предстоящите избори, тъй като все още е канадски гражданин. При това положение той следва да бъде заличен от депутатските листи на „Продължаваме промяната“. Социолози обаче са на мнение, че това излишно ще героизира Кирил Петков и дори може да доведе до увеличение на изборния му резултат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече