Асен Василев поля със златен дъжд приятеля си Марио

0

Свръх щедър жест към приятеля си Марио Сотиров е направил бившият финансов министър и настоящ лидер на коалицията „Продължаваме промяната” Асен Василев, показа проверка на „Уикенд”. Без каквато и да е належаща необходимост, Василев доброволно се отказва в полза на Марио от своя фирма, в която е натрупал немалка част от богатството си. Така за нощ, срещу един подпис и шепа левове, дългогодишният другар на новоизлюпеният политик се превръща в милионер.

На пръв поглед, подобен алтруизъм не би трябвало да е типичен за изпечен финансист като Василев. Освен ако зад жеста не се крие някаква по-специална връзка между него и Марио Сотиров. Такива щедри подаръци не са правени дори на Румен Спецов!


Извън подозренията за емоционални мотиви, експерти определят действията на тандема Василев-Сотиров като потенциална схема за укриване на данъци. Практики, на които Асен Василев, като настоящ партиен лидер и доскорошен финансов министър се хвали, че е върл противник.


Съмнителната врътка е реализирана чрез софтуерната фирма „Ств Консълтинг”. До началото на май тази година неин едноличен собственик и управител е Асен Василев. Заместването му от Марио съвпада с получената от Василев покана да стане част от служебното правителство на Румен Радев. По закон, министрите нямат право да управляват частни фирми, но не им е забранено да са собственици. Спазвайки правилата, Василев набързо излиза от управлението на повечето си дружества. С изключение на най-ценното от тях – „Ств Консълтинг”. Фирмата с капитал от скромните 99 лева, има бизнес в Европа и Азия. Всяка година отчита приходи от милиони левове. Освен това, компанията е собственик на впечатляваща 5-етажна сграда в топ центъра на София, която според експерти струва минимум 4 млн. лева. Стойността допълнително се увеличава заради направеният миналата година свръхлуксозен ремонт. След цялостната реконструкция в постройката на ул. „Чаталджа” 3, освен офиси са изградени модерен фитнес, ресторант и паркинг. Така работещите там служители получават 5-звезден комфорт, а пазарната стойност на впечатляващата сграда нараства с поне още 20-30 процента.


Милионната цена, на която се оценява бизнеса и фирменият имот, явно не впечатлява Асен Василев. Запътилият се към министерския пост финансист, набързо решава да се отърве от проспериращата си компания. Така на 7 май тя се озовава в ръцете на близкият му приятел Марио Сотиров, и то за впечатляващите 99 лева! Смешната сума е стотици хиляди пъти по-ниска от реалната стойност на развиващата бизнес на два континента компания и баровската къща в центъра на София. Подобно скандално разминаване в цифрите е един от признаците на схема за избягване плащане на данъци, обясняват експерти. В случай, че бе продал фирмата си за реалните 5-6 млн. лева, то Василев трябва да плати 10% данък печалба върху дохода, или минимум 500 хил. лв. Дори и само като подозрение, подобна афери би трябвало да се разследва детайлно от властите. Още повече, когато става дума за политик с претенции за носител на нов морал и „почтеност”.


Разплитането на случая е работа на НАП. По една случайност, начело на данъчните е протежето на Василев и негов нов фаворит Румен Спецов. За Спецов наскоро се разбра, че е прехвърлил своя фирма, дължаща милиони левове данъци на клошар.


В документите за продажбата на фирма „Ств Консълтинг” от Асен Василев, така и не е пояснено как цената на огромната офис сграда изведнъж се стопява до смешните 99 лева. Отделно няма посочени мотиви, защо Василев с лека ръка се разделя, буквално за жълти стотинки, с огромна част от богатството си, натрупано през солидната му (според неговата автобиография) бизнес кариера. Все пак закона не го задължава да я продава, дори и фиктивно, а само да напусне поста на управител. Освен ако няма какво да крие. След меко казано странната сделка, шефът на новата партия „Продължаваме промяната“ остава с един скромен апартамент от 54 кв.м. и смешните спестявания от 74 032 лв.


Близки до новоизпеченият политик коментираха с усмивка, че след скандалната фирмена продажба, нищо в тандема Асен Василев-Марио Сотиров не се губи – каквото и да значи това. Без да изпадат в подробности нашите източници припомнят, че Василев и Сотиров са изключително близки повече от 10 години.
Аферата около фирма „Ств Консълтинг“ далеч не е първият скандал, в който изплуват заедно имената им. През през 2004 г. двамата са сред основателите на фирма „Лесно България”. Тя нашумя наскоро, след като депутати на Слави обвиниха Василев в измама за милиони долари, цитирайки жалби на прецаканите му бизнес партьори.
Целта на „Лесно България” е създаване на уникален софтуер, с чиято помощ всеки може да си купи самолетен билет, на най-добра цена преравяйки за секунди сайтовете на стотици авиокомпании. На пръв поглед идеята на Асен Василев, Марио Сотиров и двамата им приятели е чудесна. За съжаление, те нямат пари да платят на програмистите, създаващи софтуера. За това се обръщат към инвестиционнит фонд NEVEQ, който налива 4,5 млн. долара в начинанието срещу 51% от акциите във фирмата. Въпреки огромните средства, работата по софтуера сериозно зацикля. Това кара през 2009 г. фонда да направи ревизия във фирмата. При нея са от открити купища нарушения, описани от управителя на фонда Павел Езекиев като „безстопанственост и преднамерена злоупотреба”. Осъзнавайки, че са жертва на измама, инвеститорите разкарват Асен Василев от поста управител. След това акциите на Василев и Марио в съвместната фирма са обезсилени.


Бъдещият министър не се отказва от идеята да направи софтуер за евтини самолетни билети. За това си намира за партньор датския милионер Мортен Лунд. Те създават обща фирма във Великобритания, която при дейността си използва нелегално компютърният код за търсачката, създаден от предната фирма. Дори с бонус от почти готовия продукт опитът за довършване на проекта и тук е неуспешен.


„Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам. Измами ме жестоко!”, оплака се в края на юли Мортен Лунд.
Служебният министър нарече обвиненията на Павел Езекиев и Мортен Лунд „абсурдни”. Почувствалите се прецакани инвеститори и Асен Василев си завеждат серия дела, едни срещу други, в различни краища на света. Изходът от тях е различен. Съдебни състави в Лондон и Ню Йорк се разминават в мненията си, кой точно носи вина за безмислено похарчените милиони. В крайна сметка, сагата завършва с извънсъдебно споразумение, след което Асен Василев превежда солидна сума пари по техни сметки, за да се приключи окончателно спора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече