Напазаруваха ли си харвардци политическа партия?

0

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев са подготвяли влизането си в политиката още от края на пролетта, само месец след като бяха назначени от президента Румен Радев на ключови позиции в служебния парламент. Това разкриват пред „Уикенд“ доскорошни активисти на партия „Волт“, която предостави своята регистрация за участието на харвардските възпитаници на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

Кирил Петков и Асен Василев обявиха решението си да участват на изборите със свой политически проект на 16 септември, след като предадоха постовете си в служебното правителство на Румен Радев. По думите им, едва след като приключил ангажимента им към служебното правителство, те са стартирали преговори с малки партии, за да използват регистрациите им и да участват в изборите, тъй като нямат технологично време да основат своя партия. Преди да оповестят, че ще участват на изборите с регистрациите на партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“, Василев и Петков обявиха, че са преговаряли със седем партии.


Лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев пък заяви, че шефът на политическия кабинет на служебния министър на образованието Николай Денков – Иван Модев, му е предлагал пари, за да купи партията му.

„Каза, че разчитат на нас, защото сме модерна партия, но поставиха условие – те да ръководят изцяло дейността на „Екогласност“ и да поемат изцяло финансирането й“, разказа Емил Георгиев. Впоследствие Кирил Петков потвърди, че е имало разговори с „Екогласност“, но отрече да е опитвал да купува партията.
Бивши активисти на партия „Волт“, която предостави регистрацията си на политическия проект „Продължаваме промяната“, обаче разкриха, че формацията им е била превзета задкулисно от тандема Кирил Петков – Асен Василев с участието на лидера им Настимир Ананиев.


„На 29 май Настимир Ананиев свика таен конгрес на „Волт“, който избра нов политически борд на партията и назначи двама нови съпредседатели – Венцислава Любенова и Симеон Трулев. Конгресът на партията обаче е нередовно проведен, тъй като голяма част от учредителите и членовете на „Волт“ не бяха информирани за промените. Официално промяната в ръководството на партията бе обявена повече от месец след тайния конгрес – на 7 юли“, разказва доскорошен партиен член на погълнатата от Кирил Петков и Асен Василев партия.
Според думите му, още тогава лидерът на „Волт“ Настимир Ананиев е сключил тайна договорка с Кирил Петков и с Асен Василев и се е съгласил да работи съместно с харвардци, зарязвайки коалиционните си партньори от „Изправи се! Ние идваме!“. Настимир Ананиев е приближен до Меглена Кунева, но някои го сочат като част от икономическия кръг около Асен Василев и Кирил Петков. Проверка на „Уикенд” показа, че на името на Настимир Ананиев има регистрирани общо 18 фирми с разнородна бизнес дейност.


След като част от хората в политическия борд на „Волт“ потърсили сметка от Настимир Ананиев защо се е стигнало до изхвърлянето им и подмяната с нови лица, се стигнало до компромисен вариант и те били обезщетени чрез назначения в Министерството на икономиката и в Министерството на финансите. „В Министерството на финансите, управлявано доскоро от Асен Василев, бяха назначени двама активисти на партия „Волт“, а в Министерството на икономиката започнаха работа още четирима човека от тази партия. Нима това не е пазаруване на партия?“, коментира пред „Уикенд“ доскорошен активист от погълнатата от харвардци партия „Волт“.
Според думите му, идеята на Кирил Петков и Асен Василев била да погълнат четири-пет малки партии, за да се създаде внушение за национално обединение на малките политически играчи около харвардци. Накрая обаче било решено да се ползват регистрациите само на „Волт“ и на „Средна европейска класа“, тъй като поглъщането на други партии се оказало не толкова лесна задача. Лидерът на „Нова алтернатива” Николай Цонев например категорично отказал да предаде управлението на партията си на тандема.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече