СУ потвърди, че Петър Илиев е плагиатствал и поиска отстраняването му

0

В книгaтa нa адвоката „Кoмпeтeнциятa нa Нaрoднoтo cъбрaниe“ са преписани части от диceртaциятa „Пaрлaмeнтaрeн кoнтрoл“ нa доц. Нaтaлия Киceлoвa

В книгата на Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство. Това е заключението на Етичната комисия на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщи отдел „Информация и връзки с обществеността“ на висшето учебно заведение.

В дисертацията на книгата на Петър Илиев има значителни части от произведението „Парламентарен контрол“ на доц. Наталия Киселова. То е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник, са резултатите от проверката на Етичната комисия на Софийския университет, която прегледа труда на адвоката, който е бивш кандидат за вицепремиер и вътрешен министър в правителството на „Има такъв народ“.

От алма-матер напомнят, че Експертната комисия извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение.

Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ, информираха от висшето училище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече