Mанипулациите на данните в Световната банка с Кристалина Георгиева стигна до Джо Байдън

0

Американски сенатори и от двете партии настояват в писмо до президента за повече светлина върху манипулациите на данните в Световната банка

Двама влиятелни сенатори от Демократическата и Републиканската партия изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън с настояване да се хвърли повече светлина върху скандала с манипулираните данни на Световната банка за класацията на държавите по условия за бизнес.

Председателят на сенатската Комисия за външни отношения Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и Джим Риш (републиканец от Айдахо) изразиха тревога от констатациите в независим доклад, че бившата изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева и настояща председателка на Международния валутен фонд е упражнявала натиск над подчинените си служители да изопачат данните за Китай през 2018 г., за да подобрят класацията му в годишния доклад на банката, наречен „Doing Business”.

„Като се има предвид колко важно е тези данни да не подлежат на оспорване, твърденията (за манипулации – б.р.) са дълбоко обезпокоителни“, пишат сенаторите. „Ефектът, който тези твърдения биха могли да окажат върху силата и репутацията на нашите международни финансови институции и системата от Бретън Уудс, все още са неизвестни – но със сигурност няма да бъдат добри. „

Сенаторите напомнят, че някои програми на САЩ за чуждестранна помощ са се основавали на класацията „Doing Business”, което означава, че може би са били повлияни от подправени данни. Те обръщат внимание, че възраженията на Кристалина Георгиева срещу отправените й обвинения не са били подкрепени с никакви доказателства.

Те призовават за „пълна прозрачност и сътрудничество от страна на Световната банка, МВФ и особено от г-жа Георгиева“. Заедно с това настояват Министерството на финансите на САЩ да гарантира по най-бърз начин „пълна отчетност“ по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече