Повдигат обвинение на Кирил Петков,ако участва в изборите

0

Аферата с двойното гражданство на доскорошния вицепремиер и новоизлюпен лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков придобива все по-голям мащаб. Както „Уикенд“ вече писа, възпитаникът на университета „Харвард“ все още се води гражданин на Канада, въпреки многобройните му интервюта, в които се кълнеше, че от датата 20 август вече е само гражданин на България.

Казусът с двойното гражданство на Киро Харварда възникна през август, когато депутати от ГЕРБ сезираха Конституционния съд, че той неправомерно и в разрез с Конституцията заема министерски пост. Според Върховния закон на България човек с двойно гражданство няма право да е министър, както и да се явява на избори за депутат, кмет и общински съветник.


Източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди разкри, че Кирил Петков продължава да се води гражданин на Канада, а документът с дата 20 август, изпратен му от властите в Онтарио, всъщност е потвърждение от канадските власти, че заявлението му за отказ е получено.
Според законодателството на Канада прекратяване на гражданство става с указ на държавата, която преди това прави щателна проверка дали волеизлиятелят няма кредити и неуредени финансови и трудово-правни взаимоотношения в Канада. До този момент Канада не е издала указ, с който да е прекратила гражданството на Петков и канадския му паспорт не е анулиран. При това положение доскорошния министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев няма право да участва на предстоящите избори на 14 ноември.
Петков вече обяви, че ще води листата на „Продължаваме промяната“ в Пловдив, макар според списъците на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) той да се води с двойно гражданство и да не отговаря на условията за кандидат народен представител.
Ако Кирил Петков все пак се кандидатира за депутат, то той ще трябва да подаде декларация, че не е гражданин на чужда държава, каквато подават всички кандидати за депутати.


Според източник на „Уикенд“ от прокуратурата, държавното обвинение планира да повдигне наказателно произвоство срещу Кирил Петков, ако той опита да участва на предстоящите избори. „Обвинението ще е по член 313 от Наказателния кодекс за подаване на документи с невярно съдържание. Кирил Петков вече оговаря на условията да бъде съден по този член, тъй като той е подал декларация с невярно съдържание в Президенството, преди да бъде назначен за служебен министър от Румен Радев на 12 май“, твърди представител на държавното обвинение.

Ако Кирил Петков бъде съден за фалшивата декларация, то той е застрашен със затвор до 3 години, а освен това ще трябва да възстанови и всички заплати, които е прибирал като служебен министър. Обичайната практика е подателите на декларации с невярно съдържание да се разминават с условни присъди, коментираха юристи пред „Уикенд“.

Предстоящото заличаване на Кирил Петков от участие в изборите на 14 ноември ще изостри до край политическата обстановка в страната, пророкуват наблюдатели. Киро Харврда може да бъде спасен единствено от Конституционния съд и то ако върховните съдии експресно се произнесат, че той е заемал правомерно поста на служебен министър – нещо, което е малко вероятно да се случи, въпреки натиска от Американското посолство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече