Бабата на Киро Канадеца била предприемач още в годините на соца

0

Бабата и дядото на Кирил Петков – Райна и Васил Богданови са вече покойници, а приживе са начални учители в Дупница. Те се преселват в града от близкото село Грамаде. До края на живота си, дори и като пенсионери, двамата не спират да работят, припомнят си техни съседи.

Бабата Райна в началото на 90-те години се захваща да продава банички и дори успява да си създаде сериозна клиентела. Кварталът я е запомнил като много общителна и популярна личност. Дори съседите твърдят, че в това отношение, а също и визуално, внукът й Кирил много прилича на нея.

Баничарницата е направена от вуйчото на политика Камен Богданов, който в онези години, веднага след прословутите барикади в Дупница срещу правителството на Жан Виденов, е назначен за директор на местното „ВиК”. Частният си бизнес той започва със свой съученик-лекар, като наемат двама работници да точат баниците. Двигателят на производството обаче е баба Райна, която се захваща с ентусиазъм да продава закуските и благодарение на общителния си характер и многобройните си контакти, завърта постоянни клиенти. „Тя не беше просто баничарка, а и душеприказчик на махалата. Хората се спираха не само да пазаруват, но и да разменят по някоя приказка с Райнето” – припомнят си в махалата. 

Дядото на бившия министър – Васил Богданов, пък е отличен градинар, разказват в квартала и твърдят, че той отглеждал забележителни круши. Бил майстор и на домашната ракия, пише Уикенд.

Майката на Кирил Петков – Венета, след като завършва гимназия в Дупница, става студентка по българска филология в Пловдивския университет. Там среща Петко Петков, бащата на Кирил, който е софиянец и в Пловдив следва биология. Студентската компания на двамата прекарва всяко лято на плаж „Корал”. Венета и досега работи в Канада като библиотекарка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече