Волен Сидеров има акции за 2 милиона долара

0

С акции, струващи днес милиони левове, тихомълком са се уредили лидера на „Атака” Волен Сидеров и половинката му Деница, показа проверка на „Уикенд”. Любопитното е, че самото придобиване на ценните книжа е струвало на семейство Сидерови скромните 1110 лева, според имуществената му декларация, подадена пред КП КОНПИ.

Скромната хилядарка Волен и Деница плащат за да си купят по 3 и 3,5 млн. акции от американската фармацевтична компания „Enzolytics”. Неин шеф е живеещият зад океана български лекар Хари Жабилов. Преди няколко години той нашумя с гръмката новина, че разработва лекарство за лечение на СПИН и няколко вида рак. Уникалната съставка, извлечена от тимусна жлеза на прасе, е открита още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов. След промените той емигрира в САЩ, където продължава с научноизследователската си дейност. След като е покосен от инфаркт, синът му продължава изследванията на лекарството. Инвестицията за подобни изпитания обичайно е десетки и дори стотици милиони долари, обясняват фармацевти. Това налага и създаването на компанията „Enzolytics”, която чрез продажба на акции събира парите.


Според Жабилов-син, революционният препарат  вече е минал първоначалните медицински тестове върху животни, а резултатите са обещаващи. За да попадне в аптеките са нужни и изследвания върху стотици хора, под внимателен медицински контрол. В случай, че са успешни и няма странични ефекти, лекарството може да бъде регистрирано от европейската и американска агенции по лекарствата.
Д-р Жабилов близо 10 години прави опити да стартира у нас клиничните изпитания върху хора на уникалният продукт.  Първоначално мераците му са категорично отхвърлени от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Мотивите са, че не отговаря на европейските изисквания за безопасност, както и на добрата клинична практика, става ясно от медийно разследване, публикувано през 2015 г. Родните експерти се усъмняват и в направените проучвания върху животни.


Неуспехът не обезсърчава д-р Хари Жабилов. Медикът осъзнава, че има нужда от консултанти, който да затворят устите на опърничевите му колеги фармацевти, твърдят запознати. За подобна роля най-подходящи са министри, депутати и висши правителствени чиновници.


Фирмата на Жабилов се сдобива с нужните съветници. Сред тях е депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, който е известен като един от партийните кадровици в здравната система. С него американската фирма сключва консултантски договор. Вместо пари в брой, за услугите си Иванов получава няколко милиона акции на компанията. Условието е, че може да ги продаде, едва когато започнат клиничните тестове в България. За да стане това, първо трябва да се преодолее ембаргото от агенцията по лекарствата. Аналогичен е договора с Волен Сидеров и половинката му Деница Гаджева, обясняват запознати. По време на сключването му „Атака” е част от правителството. Гласовете на партийните депутати са ключови за крепене на мнозинството, което дава големи възможности за влияние сред институциите на партийният вожд.


Американската фирма на Хари Жабилов успешно преодолява бюрократичните пречки и клиничните изследвания на уникалното лекарство започват. Самият Жабилов наскоро се похвали, че е въпрос на месеци да се внесат документите за неговото одобрение в Европа и САЩ. Депутатът Лъчезар Иванов пък се похвали, че препарата ще се произвежда у нас, с което ще се открият хиляди работни места. Самият той вече е продал част от акциите си за 1,6 млн. долара. За беля преди това е забравил да декларира книжата в имуществената си декларация през КП КОНПИ, което му навлече разследване за пране на пари.


От декларацията на Волен Сидеров става ясно, че той и половинката му все още си държат акциите. Междувременно тяхната цена скача още повече на американската борса. Повод са съобщения за предстоящата регистрация на уникалното лекарство за СПИН и рак.


По времето, когато Волен Сидеров и Лъчезар Иванов се сдобиват с акциите, тяхната цена е под един долар за десетки хиляди. Днес, само една от тях струва между 20 и 30 американски цента, което оценява притежаваните от Волен и Деница акции на близо 2 млн. долара. Цената на акциите обаче може да скочи още десетки пъти, ако  лекарството излезе на пазара. Ако обещанията, че лекува рак и СПИН са верни, то печалбите ще са колосални, а един ден Волен Сидеров може да е напълно законен мултимилионер.


Докато се чака разрешение от лекарствените регулатори, близки до Волен и Деница Сидерови се готвят да изкарват пари и от търговията с уникалното лекарство. Преди няколко месеца двамата са регистралили нова фирма с подобен предмет на дейност. Съдружници в компанията „Интернешънъл медикъл партнърс” са изследователя д-р Хари Жабилов и партийният заместник на Волен – Десислав Чуколов. Акции има и дама, близка до депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече