Кой пази Путин? 5000 души се грижат за сигурността на държавния глава на Русия

0

Кой стои плътно зад гърба на руския лидер, кой е готов всеки ден да жертва живота си за своя президент, прикривайки го със собственото си тяло? Тази тежка и отговорна задача е поверена на служителите на Федералната служба за охрана (ФСО), които са обучени като перфектни бойци, превъзхождащи по умения дори колегите си от легендарните групи за борба с тероризма „Алфа” и „Вимпел”, разкрива бившият личен бодигард на Владимир Путин Денис Храмцов.

Днес Храмцов ръководи фонда за помощ на ветераните от правоохранителните органи „Законност и ред”, в периода 1994 г. – 2001 г. той е бил сътрудник на ФСО, като се е грижил за личната охрана на първия и втория президент на Русия Борис Елцин и Владимир Путин.

Всеизвестен факт е, че държавният глава на Русия е един от най-застрашените от атентат лидери в света. Всеки ден в негов адрес постъпват заплахи за покушение, разкриха от ФСО. По степен на опасност той се нарежда до американския държавен глава. Затова и във ФСО попадат само проверени кадри, които преди да бъдат назначени минават през щателно разследване. „В процеса на работа бившите ми колеги също са под постоянен контрол – отделът за вътрешна безопасност следи всичките им контакти, проверява с какво се занимават в свободното си време, с кого се срещат, подслушват се телефонните им разговори”, обясни Храмцов. Нещо повече – веднъж на 6 месеца всеки служител на ФСО преминава през спецпроверка.

По неофициална информация общият щат на службата надхвърля 20 000 души, като 5000 от тях се занимават само с охраната на президента. По думите на бившия охранник нейните служители са по-подготвени дори от специалните подразделения „Алфа”, „Витяз” и „Вимпел”.  Всяко едни от тези подразделения има тясна специализация – „Алфа” е подготвена изключително за борба с тероризма, „Вимпел” – за провеждане на диверсионни операции в тила на врага. Главното разузнавателно управление пък се занимава с дълбочинно разузнаване. Що се касае до служителите на Управлението със специално назначение за охрана на президента, то те са обучени на абсолютно всичко. По тази причина няма служител на това управление, който да не е участвал в бойни операции, но информацията за това е строго секретна. Освен универсална бойна подготовка, сътрудниците получават и солидно образование – повечето от тях знаят по няколко чужди езици, писа Уикенд.

Но в редиците на ФСО не служат само телохранители, които умеят всичко. За сигурността на охраняваното лице се грижи цяла армия от специалисти. Службата е един добре смазан механизъм, който работи в няколко направления. Как работи той? При подготовката на визита на президента зад граница ФСО пристъпва към работа далеч преди самото посещение. Първи в тази подготовка се включват аналитиците, които събират, систематизират и обработват информацията за съответния регион, внимателно следят политическата и икономическа ситуация в съответната страна, нивото на престъпност, тероризъм и религиозна борба. Разбира се под контрол попада и екологическата обстановка, сеизмичната активност, климатичните условия. На базата на получената информация се изработват модели на потенциална заплаха и планове за тяхната неутрализация, които се предават за изпълнение на съответните подразделения. Месец преди визитата на президента в дадена държава за там се отправя разузнавателна група, която изучава обстановката на място – проверява местата, които ще посети руският лидер, преговаря с местните служби за сигурност. 

След това „в бой” встъпва групата за лична охрана. Телохранителите на президента, които често попадат в обектива на журналистите, представляват т.нар. близък кръг охрана. Един от неизменните атрибути на бодигардовете е черна папка, в която обикновено носят документи. Но всъщност това е брониран „щит”, който с едно движение може да прикрие държавния глава от нежелана огнестрелна атака. Основната задача на близкия кръг обаче не е дуел с евентуалния нападател, по инструкция единствената функция на охранника е да защити с тялото си президента, дори жертвайки своя живот. Т.нар. среден кръг са служители на ФСО, които се сливат с тълпата. Те наблюдават за поведението на хората и при най-малкото съмнение неутрализират съмнителните обекти. Задачата на далечния кръг е да не допусне сред „публиката” въоръжени лица, като в тази група влизат и снайперистите, разположени върху покривите на близките сгради. 

Отделно внимание заслужават шофьорите на първите мъже в Русия. Не всеки е в състояние да кара брониран многотонен автомобил и то с висока скорост. Затова висшите чиновници се обслужват от специалното подразделение на ФСО – Гараж с особено назначение, където приемат професионални шофьори със стаж повече от 10 години. Те преминават през специална подготовка, усвояват „фигури от висшия пилотаж” и се учат виртуозно да се измъкват от преследване. Във ФСО има и техническо отделение, което контролира радио ефира и го защитава от подслушване, еколози, следящи за замърсяването на околната среда и за качеството на храната на първите лица.

На въпрос коя охрана е по-добре въоръжена – руската или американската, Денис Храмцов заяви, че не може да разкрива подробности около арсенала на ФСО заради грифа „Секретно”, но сподели, че въоръжението на щатските му колеги е 50% по-слабо от това на руснаците.

„При обезпечаването на сигурността на президента, колегите ми тук използват картечници, гранатомети и автомати. Американските охранници  боравят с пистолети с гумени патрони и леки автомати. Затова, когато идват в Русия, колегите ни от САЩ поверяват сигурността на президента си почти изцяло на ФСО”, разказа президентът на Фонда „Законност и ред”. 

Почти всеки ден постъпват сигнали за готвени атаки срещу държавния глава. Понякога става дума за хора с психически отклонения, които са обидени на президента, или искат нещо от него. Често обаче постъпват и сериозни сигнали. „Физическата защита на руския президент е призната за една от най-добрите в света. Тази традиция е запазена още от времената на 9-то управление на бившия КГБ”, категоричен е ексбодигардът. 

Обикновено отношенията между лидерите и началника на службата за охрана понякога са повече от близки. Пример за това е дружбата между Елцин и тогавашния шеф на ФСО Коржаков. Редовите служители на ФСО обаче не могат свободно да си общуват да речем с президента или премиера. По-близки са контактите на колегите ми с председателя на Думата, на Съвета на Федерацията, т.е. с хора от по-нисшия ешалон на властта. В същото време обаче държавният глава и премиерът наричат по малко име личните си бодигардове, спорели пред „Комсомолска правда” бившият директор на ФСО Евгений Муров.

По думите на Храмцов е невъзможно руският президент да използва охраната си за лични услуги. „Нашите лидери са на пълно обезпечение от страна на Управлението на делата на президента. Има си специални хора, които разхождат кучетата им, работят на вилите им, готвят им, чистят и т.н. Така, че е абсурдно служител на ФСО да върши подобни услуги”, уточни бившият телохранител на първите в Русия . 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече