Ето я българската ваксина срещу ковид, но…

0

Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипа на българската ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Ако всичко е успешно ваксината иначе може да излезе скоро, каза професорът пред Нова телевизия. По думите му предстои българската ваксина да бъде тествана и върху хора, но от БАН не могат да направят това. Затова сега се търси фирма изпълнител, която да тества и евентуално да произвежда ваксината.

„Възможно в най-скоро се надявам да имаме на пазара реализиран български продукт под формата на ваксина”, коментира имунологът.

Проф. Чорбанов каза само, че засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС- готови да инвестират. Той уточни, че едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния изток.

„Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, ако български фирма ги произвежда”, коментира проф. Чорбанов.

От МЗ не отговорили дали може страната ни и „Булбио” да поеме такъв ангажимент. Според проф. Пенка Петрова от БАН обаче явно няма доверие в качеството на този научен продукт. По думите й дори след тестването продуктът, ако се окаже успешен, той може да се окаже скъп.

Илиян Манойлев от екипа учени, разработили ваксината обясни, че досега реално е минала по-дългата научна част и остава по-кратката, но по-съществена част.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече