Нарушилият Конституцията Кирил Петков обяви: Бих поел отговорност да съм премиер

0

Нарушилият Конституцията лидер на ПП Кирил Петков обяви, че е готов да поеме отговорността да бъде премиер в следващото редовно правителство. Преди няколко дни той раздаде от ефира и няколко министерски поста, а пък Асен Василев вече си резервира финансовото министерство.

Кирил Петков отново призна, че процедурата му за отказа от канадско гражданство е завършена чак в края на август: „Бележката ми потвърждава, че на 21 април е започната процедурата, а през август е завършена“.  А той е служебен министър от 12 май. Петков застъпи тезата, че през това време докато противоконституционно е бил министър с двойно гражданство и е подписвал докуенти, те не тябва да бъдат атакувани в съда.

„Аз вярвам, че важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”, обясни Петков.“

Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си”, каза още Петков.

„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации. Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции”, заяви Кирил Петков по Нова телевизия.

Според него фокусът около казуса „Досиетата Пандора” трябва да е друг.

„Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък – ние трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално”, обясни Петков.

Той коментира и части от програмата на новата си партия.

„КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно. Имаме цялата нормативна база, но активността я няма. Ако искаме да говорим за 0 корупция, то тази агенция трябва да работи различно”, каза Петков.

С кого биха управлявали „Продължаваме промяната”

„Ние сме много отворени за най-добрите капацитети по теми да бъдат министри. Не държим всичко да идва от нас. Най-важното е да стигнем до 121 депутата. Ще определим кой ще бъде министър-председател след разговори с всички. Аз бих поел отговорността да бъда премиер, но не бих дал това като условие”, каза още бившият икономически министър.

„Трябва да спрем с идеята „Едни наши хора, на едни наши позиции“. Трябва да гледаме капацитети, стига толкова калинки. Ние от ПП няма да спънем никого на база на име, особено ако човекът е с по-голям капацитет от нас“, заяви Петков.

Той призна, че за него е важно да има висок растеж на бизнеса, да няма хора под линията на бедност и да привлечем големи инвестиции.

„Вече говоря с членове от формацията на ИТН. Не си говоря със сценаристите. Не влизаме в политиката с его, искам да се знае. Слагаме интереса на българите над нашите лични чувства. Тази сутрин си писахме с Мика Зайкова, пожела ми хубав и успешен ден. Тя може да е мост“, каза той.

„В споразумение след изборите ще заложим важни неща. Нашата визия е да не сваляме добавките към пенсиите за следващата година. Тези 120 лева ще балансират нещата с инфлацията. С минималната работна заплата нещата стоят по друг начин“, поде Петков.

По думите му най-важно е данъците да не се пипат. „Правосъдието също ще бъде ясно разписано в едно споразумение и това как трябва да стоят нещата там“, каза той.

Петков коментира и драмата му с канадското гражданство:

„КС бих се радвал да ме конституира като страна по това дело, за да мога да кажа своето становище“, заяви той.
Според него суверенитетът на страната е зависим от това дело и до колко решенията на страната трябва да зависят от тези на друга.
„Бележката ми потвърждава, че на 21 април е започната процедурата, а през август е завършена. Въпросът е в този процес кога българската държава приема за дата по казуса“, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече