Експерт твърди: $5 млрд. изтекоха в офшорки при Станишев

0

„За периода 2001–2010 г. имаме над 24 млрд. долара изнесени от България към офшорни зони“, заяви финансовият експерт Кольо Парамов пред Би Ти Ви. По думите му 5 млрд. долара са изнесени от страната за Панама през 2005 г. при управлението на Сергей Станишев.

Подобни суми към същата държава са изнесени и през следващите години.

„Офршорните зони и компании са начин за заобикаляне на закона, но тяхното време вече изтича и това се показва именно от „Досиетата Пандора“, категоричен е Парамов.

„За още три години след това сумата е минала 27 млрд. долара, в 3900 офшорни компании“, твърди той.

„Офшорките се ползват за неплащане на данъци, пране на пари от криминални дейности и финансиране на тероризъм. Затова не мога да си обясня двойствения стандарт от в много държави. От години само се приказва, нищо не се прави“, коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Според него този двоен стандарт личи в Европейският съюз, където са били правени „черни и бели списъци на офшорни държави“, но „санкции няма“.

„Между 200 и 600 млрд. долара губят държавните бюджети в цял свят по оценка на МВФ, заради действието на офшорни зони“, каза той.

„147 имена, свързани в България, се очаква да излязат от „Досиетата Пандора“ до Нова година, прогнозира Парамов.

„Сред тях със сигурност ще има публични личности“, категоричен е Гяуров.

„Най-трудни са нещата в първия етап при започването на разследване, но веднъж започне ли такова, всяка една държава е длъжна да предостави информация, независимо дали има или няма офшорна зона“, казва Гяуров.

Бившият шеф на НРС посочи, че със съвременните технологии, всичко може да бъде проследено. Според Парамов влизането ни във еврозоната ще затегне контрола и проследимостта на паричните транзакции.

Двамата експерти са съгласни, че излизането на Досиетата „Пандора“ нямат нищо общо с вътрешнополитическата ситуация у нас.

Офшорни зони са Бахамските острови, Сейшелите, Вануату и други екзотични места.

Такива са обаче и  Великобритания, Нова Зеландия, няколко от областите в САЩ, Португалия, Австрия и Нидерландия.

Ключов елемент е, че акциите от офшорните компании са на приносител. Тоест, който ги държи, той е собственикът, но това никъде не е отбелязано в регистрите. По документи тези фирми са регистрирани на името на адвокати или други физически лица. Дори властите в офшорните зони не знаят за реалната собственост на хилядите регистрирани там компании.

А кой държи акциите е съвсем друг въпрос.

Често целта за регистриране на офшорна компания е намаляване или избягване на дължимите данъци, по-лека бюрокрация, защита на собственост, но в почти всички случаи се цели анонимност и конфиденциалност – т.е. скриване на самоличността на собственика на фирмата зад акциите на приносител.

Това прави непрозрачни произходът на парите, с които оперират офшорните фирми и реалната дейност на притежателя им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече