Николай Младенов изплува втори в Досиетата „Пандора“

0

Бившият външен министър Николай Младенов е вторият български политик, изплувал в Досиетата „Пандора“.

Някогашният топ седесар и бивш депутат от ГЕРБ е регистрирал офшорка на Сейшелите през 2013 г., но бил забравил за нея и не я е декларирал.

Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg.

Недекларираната фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август 2013 г. – седмица, след като официално напусна българската политика и стана представител на ООН в Ирак.

По 600 евро за поддръжката на дружеството са били плащани до 2018 г.

Самият Младенов подчертава пред онлайн изданието, че фирмата не е извършвала дейност: „През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха“.

На въпрос защо първо е започнал работа за ООН и после е учредил офшорката, той заявява, че не може да си спомни как е протекъл процеса на регистрация. 

След дейността си в Ирак, Младенов беше специален координатор за мирния процес в Близкия Изток и след това отказа да стане представител на ООН в Либия. Дипломатът бе спряган за евентуален кандидат-президент от ГЕРБ или премиер в правителство на партията на Бойко Борисов, преди да бъде посочен Даниел Митов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече