ВАС остави на трупчета делото за уволнението на Гешев

0

Върховният административен съд е спрял делото жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това се вижда от електронното деловодство на съда.

Мотивът на магистратите е, че трябва да изчакат да се произнесе Конституционният съд. Той пък бе сезиран от Министерския съвет с въпроса дали може министърът да иска уволнението на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. КС образува тълкувателно дело, по което едва ли ще се произнесе в близките месеци. Със сигурност няма да го направи преди 14 ноември, когато съставът на съда ще бъде обновен с нови представители от съдебната и президентската квота.

„Предметът на делото пред Върховния административен съд касае точно тези правомощия, за които Висшият съдебен съвет е приел, че министърът на правосъдието не е процесуално легитимиран да упражни“, се казва в определението на ВАС. Затова и съдиите оставят делото по жалбата на министъра на трупчета.

В състава на ВАС, който е спрял делото, са Тодор Тодоров (председател и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян. Любопитното е, че първоначално докладчик бе Сибила Симеонова. На 29 септември тя е заменена с Тодор Тодоров чрез системата за случайно разпределение на делата, се вижда от протокола за разпределение. От ВАС обясниха за „Сега“, че няма нищо странно в промяната на докладчика. Съдия Симеонова е в конкурсната комисия за повишаване в административните съдилища. Както и останалите 9 магистрати от комисиите за повишаване и първоначално назначаване във ВАС, тя е изключена от разглеждане на частни производства. А жалбата на Стоилов е точно такова, тъй като самият той е поискал делото да се гледа в закрито заседание. На въпрос защо десетимата съдии от конкурсните комисии не са изключени изначално от разпределението по частни жалби, а се налага делата да се разпределят наново, от ВАС обясниха, че това се прави, но заповедта за изключването им е издадена след първоначалното разпределение на жалбата на Стоилов.

Министърът има право да обжалва определението на тричленния състав на ВАС пред петчленен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече