Депутатите на Слави – шампиони по неизвинени отсъствия в 46-то НС

0

Депутатите от ИТН са с най-много неизвинени отсъствия в 46 парламент, докато ДПС няма нито едно. Трима с наказания за обиди и лошо поведение в пленарната зала, Тошко Йорданов с две забележки

Едва 27 заседания имаше приключилото миналия месец 46-о народно събрание, но това не попречи на някои депутати отново да не идват на работа без основателна причина. 60 са неизвинените им отсъствия за този месец и половина живот на парламент, става ясно от справка на ведомствения сайт.

За сравнение с подобен период от работата на 44-ото НС, което изкара пълен маkдат – за близо 3 месеца с 32 проведени заседания, бягствата от банките са били 53. В 43-и парламент пък за три месеца и 36 заседания депутатите са имали 81 неизвинени.

Неизвиненото отсъствие се превърна в емблема за 42-ото НС, когато Бойко Борисов изкара групата на ГЕРБ от пленарната зала заради несъгласието с политиката на мнозинството и кабинета “Орешарски”. Така само за 29 заседания през първата сесия на продължилия малко повече от година парламент депутатите от ГЕРБ натрупаха цели 1358 неизвинени.

Избраното на 4 април тази година 45-о НС пък поставя рекорд въпреки изключително краткото си съществуване – по-малко от месец. Само за 9 заседания депутатите са натрупали 41 отсъствия без оправдателна причина.

В приключилия през септември 46-и парламент без основателна причина пленарен ден са пропуснали 60 депутати. Присъствие в залата са спазвали само групите на ДПС и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Татяна Дончева е отсъствала веднъж без причина от заседание на комисията по контрол на службите и СРС-тата, но не и от пленарната зала.

Най-много бягства от работа има групата на “Има такъв народ” – 11. С по две неизвинени са Любомир Каримански, Ивайло Вълчев, Андрей Чорбанов и Иван Кючуков.

Шефът на групата Тошко Йорданов и заместникът му Филип Станев също имат по едно отсъствие от залата без причина. Както и колегата им и номиниран за министър на спорта в проектокабинета на ИТН Радостин Василев. Последният нашумя покрай скандали с посещението на Татяна Дончева в неговата кантора, при което според обвиненията на Тошко Йорданов юристката била опитала да купува депутати на Слави за правителство.

Мика Зайкова пък е пропуснала едно заседание на комисията по труда и социалната политика без извинителна причина.

8 са отсъствията в ГЕРБ. Александър Николов, Дани Каназирева и Росен Желязков са с по две, а бившият образователен министър Красимир Вълчев не е представил извинителна бележка за едно.

От червените от работа без причина са отсъствали Явор Божанков, Александър Симов и Иво Христов. Драгомир Стойнев има неизвинено от заседание на енергийната комисия.

От “Демократична България” единствено съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов има две неизвинени.

Повечето от заседанията на вече отминалия парламент бяха съпътствани от огромни скандали, включително лични нападки. Заради това 3-ма депутати са наказани за лошо поведение и обиди от парламентарната трибуна. Тошко Йорданов дори два пъти.

На 3 септември в спор за това защо 46-ото НС не успя да състави правителство и след поредната размяна на реплики с ГЕРБ Йорданов се обръща към групата на Бойко Борисов и заявява: Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска структура Заради тези си думи отнася забележка от председателката на НС Ива Митева.

Най-остри реплики обаче са разменени на 9 септември, когато в пленарната зала се възражда 30-годишното противопоставяне в българската политика – комунисти срещу антикомунисти. Тогава основният спор се разразява между ИТН и БСП и освен Йорданов забележки отнасят и колегата му Филип Станев, и зам.-шефът на групата на БСП Георги Свиленски. Сред обидите, с които се замеряха тогава от микрофона, бяха “палячо”, “мъжка шаферка”, “шавлива булка”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече