В Македония поругаха български военни гробища

0

Български военни гробища са поругани в Македония, съобщи пред Би Ти Ви Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“. Местни жители му се обадили и разказали, че при строежа на магистрала, която минава край град Кавадарци, са установили, че и двете военни гробища на отстояние 1 км едно от друго са унищожени.

Виктор отишъл на място и установил, че са останали само двата паметни знака, на които пише, че това са военни гробища. И двете са регистрирани в Министерството на отбраната на България. Те приютявали костите на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война.

Стоянов не допуска, че са били преместени, а не унищожени, защото подобна информация не е пристигала до посолството ни в Скопие или МВнР, а по закон е така – трябва официално съобщение за есхумация и преместване.

Там са погребани българи на по 25-26 години, с малки деца и семейства, поругана е тяхната памет. Уведомени са посолството ни, президентът, Външно, посочи още председателят на фондация „Македония“.

Разследване на ООН трябва да докаже погазване на Женевската конвенция от страна на РС Македония. „Как можеш да унищожиш гроб на войник, който се е борил за свободата на народа си?! Нямам думи!“, каза още Стоянов. Военният трибунал в Хага санкционира подобни престъпления, напомни той.

Първото заличено е гробище на първа етапна болница на 8-а пехотна Тунджанска дивизия, уточни шефът на фондация „Македония“. Намира се на хълм с паметен знак и е на поне 300 м от строящата се магистрала, въпреки това са се отклонили от трасето и са изкопали близо 9 дка, за да може да бъде унищожено гробището, установил той на място. Край гигантският изкоп стои само паметният знак, на 30 м от ямата, погълнала костите на българските войници, описа Стоянов.

Другото е при село Дреново, където са погребани 193 български войници и офицери. Пътят на магистралата там минава на 4 м от паметния знак, директно върху гробовете на българските герои. Трасето вече е трамбовано.

При предишния подаден от Стоянов сигнал Външно викна посланика на Скопие у нас и изиска плочата при село Клепача да бъде възстановен. Става дума за масов гроб на 9 български въстаници в гроба на черквата, който обаче въпреки намесата на МВнР не е бил възстановен в оригиналния си вид. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече