Здравната чистката продължава: Стойчо Кацаров готви масови уволнения в „Пирогов“

0

Масови уволнения се готвят в болница „Пирогов“, съобщава източник на в. „Галерия“. Най-голямата клиника за Спешна помощ у нас стана обект на високо напрежение между проф. Асен Балтов и служебния министър Стойо Кацаров.

Първият бе уволнен на два пъти – веднж като директор, втори път – като хирург. И за двете Балтов е завел дела в съда. Кацаров обаче няма да се ограничи само с изгонването на доскорошния шеф на болницата и сегашен кандидат за депутат от ГЕРБ. Най-новата му цел са клиниките в „Пирогов“ и техните ръководители – общо 28 на брой. Шефът на травматологията проф. Диян Енчев, както и д-р Камен Данов, който е началник на гастроентерологията, са първи в списъка на Кацаров.

Двамата лекари минават за твърде близки до бившия началник на болницата Балтов

Напрежението е огромно и за останалите шефове на отделения. За всичките 28 места се очаква да бъде обявен конкурс, чрез който неудобните за сегашната власт шефове да бъдат отстранени. Самият Асен Балтов смята подобна развръзка за възможна и дори обяви, че уволненията вече са започнали. Тй даде пример с шефа на хирургията Добромир Сотиров, който е бил отстранен след летните протести на медицинския персонал на „Пирогов“ в защита на Асен Балтов. Тогава Сотиров се обяви за прекратяване на войната между здравния министър и болницата, за смекчаване на тона в разговорите и за намиране на решение, което да удовлетворява и персонал, и министерство. Вместо това Кацаров намира начин да изгони Сотиров.

Самият проф. Балтов бе уволнен на 14 юли, като от МЗ твърдят, че са разкрили нарушения за над 1 млн. лева в „Пирогов“. Последваха протести на част от лекарите и медицинските сестри и блокиране на възловия булевард „Цар Борис III“ с искане за връщането му на поста.

Протестите бяха прекратени след среща с недоволните с представители на министерството

Броени дни след това, когато новото ръководство на „Пирогов“ започва с уволненията, а първата жертва е говорителката на болницата Гергана Венкова. Според независими наблюдатели на процесите войната на Кацаров срещу „Пирогов“ не е толкова политическа и лична, колкото икономическа. Смяната на шефовете целяла да постави под контрола на Кацаров бъдещите ремонти в отделните клиники.

Очаква се да се излеят над 30 милиона лева, а програмата за реновиране на отделенията бе започната именно от проф. Балтов. Парите за нея се осигуряваха както от държавата, така и от приходите на самата болница. Любопитно е кои ще са фирмите ,които ще работят по обновяването на най-голямата ни болница за спешна помощ.

Припомняме, че „Пирогов“ е на трето място по приходи от болниците в страната – 101 млн. лева за 2020 година. По този показател преди нея са само университетските болници в Пловдив и Варна.

Автор: Николай Димитров

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече