Скандално! Също като Доган и Тошко Йорданов забранил преференциите на изборите

0

Огромно напрежение сред кандидатите за депутати на „Има има такъв народ“ ескалира към ръководството на партията, показва проучване на в. „Галерия“ сред настроенията на структурите в страната.

Хиляди редови членове вече не плащат соления членски внос от 10 лв на месец и са изключени автоматично. Във вторник напусна и кандидат за депутат, който вече беше част от 46-ото Народно събрание – адвокатка Галина Иванчева. С дълга декорация във Фейсбук тя обяви, че слага край на политическата си кариера и сподели разочарованието си – хората на „Има такъв народ“ са длъжни да мълчат, натрапвали им сътрудници в парламента и по време на кампанията няма ли право на преференции.

Всички подредени по-надолу в листите трябва да играят ролята на пълнеж.

Иванчева влезе в парламента точно с преференции, които са забранени при радетелите на мажоритарния вот. Извън шизофреничното разминаване между думи декларации дела, още по-скандално е, че юристката извади на светло формуляр от декларация, която и е дадена да подпише – текстът на документа гласи, че се отказва от депутатското си място, ако успее да влезе в парламента с преференции . На миналите избори Галина Иванчева беше на шесто място в листата на „Има такъв народ“ във Варна. Освен преференци й, помогна и това, че водачът Филип Станев избра да влезе от друг избирателен район. Сега обаче Иванчева е поставено на абсолютно неизбираемото без преференции девето място.

Очертаващия се срив от 12 до 15 процента подкрепа за партията и вероятно четвърто място, каквито са социогическите проучвания при старта на кампанията, означава, че ще участва на изборите единствено на олимпийския принцип.

Слез въпросните разкрития за „Има такъв народ“ се очакват още.

Адвокатката от Варна повлече крак, но имало още много мръсни тайни в партията на едни от най-гръмогласните радетели за нов морал в политиката, категорични са запознати с реденето на листите по места. Забраната за преференции идва лично от Тошко Йорданов. Според него това не е мажоритарен вот, Ззащото всеки с пари може да си купим място в парламента, като измести тези пред него, казва източник на в. „Галерия“, който е работил в кампанията през юли за партията на Трифонов, но не и за тази през ноември.

Справка на в. „Галерия“ за резултатите от последните два вота за Народно събрание показва, че най-малко преференции като мажоритарен елемент се използвали две парти – „Има такъв народ“ и ДПС. Партията на Доган също имат практика като при Слави Трифонов да се подписват декларации на избрани с мажоритарен елемент кандидати преди години, когато все още беше възможен феноменът 15/15. Така ДПС изключи от партийните си редици Ангел Исаев, който не се отказа от депутатското си място и остана независим. Тогава той беше 15-и в листата номерът на ДПС също беше 15.

Итака без да плаща и да има много привърженици, той измести втория в листата. Много преди този гаф ДПС беше решило да няма мажоритарни избори в листите им и жестоко наказа Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради нарушаване на политическия ангажимент и джентълменското споразумение да не изместват тези пред тях в листите с преференции.

Автор: Марина Стоева

Източник: вестник „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече