Истината излиза наяве 5 години по-късно: Как БСП издигнаха Румен Радев за президент

0

Доскорошният ковчежник на БСП-централата, който се раздели с Корнелия Нинова по взаимно съгласие в края на септември – Александър Нейчев, стои зад издигането на Румен Радев за президент през 2016 г. А бутилка силна гроздова ракия е в основата на политическата кариера на държавния глава, тогава командир на Военновъздушните сили, научи „Уикенд”.

Броени седмици преди президентския и парламентарния вот 2 в 1, червен източник, пожелал анонимност, разкри истинската история за превръщането на Радев от военен пилот в политическа фигура. Самият Нейчев пък вече е в щаба на държавния глава, след серия зрелищни скандали с председателката на БСП Корнелия Нинова.  
По наша информация до раздора помежду им се е стигнало, след като той бил „уловен” не от кого да е, а от най-близкия й анализатор – шефа на институт „Рего” Калоян Методиев, да разговаря с главния секретар на „Дондуков” 2 Димитър Стоянов през лятото. Това преляло и последната капка на търпението на Нинова и тя окончателно предприела стъпките за освобождаването на Нейчев, когото и без това отдавна недолюбвала.
За връзките на Нейчев с „Дондуков” 2 се заговори още през пролетта, когато той „кацна” в управителния съвет на Южноцентралното държавно предприятие. И бил нарочен за основен източник на теч на информация от тясното ръководство на БСП и решенията, които то взима, към президентството, особено за нагласите в соцредиците по отношение на двойката Радев-Йотова.


Тъкмо на Нейчев обаче Нинова дължи оставането на председателския си пост – заради възхода, който левицата бележи покрай политиката на държавния глава, особено кореспондираща с нагласите на социзбирателите. Защото именно Александър Нейчев е бесепарят, лансирал Радев за „Дондуков” 2 след случаен разговор на „Позитано” 20.


В разгара на търсенето на БСП кого да издигне за президент и в контекста на все още радващия се на особена популярност лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Корнелия Нинова признала, че не виждала подходяща партийна фигура за креслото на „Дондуков” 2. Тогава админстративно-финансовият директор на „Позитано” 20 се намесва с екстравагантно предложение.  Казал на Нинова, че има съсед в кв. „Гео Милев”, за когото знае, че е изключително уважаван във военните среди и се ползва с добра репутация. Уточнил обаче, че не е наясно с подробности, познавали се само от етажната собственост и го нарекъл по фамилно име „Радев”.
Нинова дала картбланш на Нейчев да разучи и разпита повече и така, още същата вечер, с бутилка класна ракия в ръка, бесепарят се отправил към звънеца на семейство Радеви. Още на прага буквално предложил на военния пилот да стане кандидат за президент на БСП, но тогавашният все още командир на ВВС отклонил поканата с думите, че е редно да го обсъдят на „трезва” глава на сутринта. „Явно му се сторих пиян и това предложение не му прозвуча сериозно”, разказвал е пред свои приятели Нейчев.


Когато на следвата сутрин поканата била потвърдена, Румен Радев се озовал очи в очи с Нинова, която вече се била ориентирала в пребогатата му биография и успехи в армейските редици, включително в САЩ. Тогава го офертирала с изречението, че БСП дири надпартийна, силна фигура, която да обедини левия вот. Не след дълго Радев се сдоби с номинацията и бе представен официално за пръв път на среща с летците-ветерани точно преди 5 години – на 26 октомври 2016 г., предизвикала истински фурор. През ноември пък убедително спечели президентския вот. Слуховете на „Позитано” 20 сочат, че гроздовият еликсир, с който Нейчев е калесал Радев за президент, в действителност бил изпит тъкмо след изборите.
Официалната версия е, че името на пилота се завъртяло из соцструктурите, а Нинова се сдобила с телефонния му номер от симпатизант, близък до семейството му. Самата БСП шефка обаче в действителност използвала името на доскорошния си особено доверен Нейчев, отговорен за финансите на партията, за да се измъкнела от скандала с одиозния руски генерал Леонид Решетников. Заради него у нас се завихри шпионска сага, завършила с безплодно разследване и няколко „черни печата” на сочени за близки до Кремъл руснаци.  
Тогава Нинова, за да отклони тезата за „спускането” на Радев от Москва и за да парира твърденията на Решетников, че той й е предложил името на кандидат-президента след таен разговор, признава, че Александър Нейчев стои в дъното на издигането на летеца за „Дондуков” 2. А раздялата й с него преди месец дошла след серия зрелищни скандали, като свидетели ставали и немалко от апаратчиците в БСП централата.


Кой е Александър Нейчев?

Роденият през 1975 г. Александър Нейчев е син на някогашния зам.-губернатор на Смолян Красимир Нейчев, член на БСП и разследван за злоупотреби след мандата си през 2008 г. 46-годишният соцнаследник пък е бил зам.-кмет на Неделино до 2011 г. и също е разследван – за присвояване на общински средства. Впоследствие става директор в Министерството на младежта и спорта в правителството на Пламен Орешарски, но е освободен с идването на третия мандат на Борисов и отива под крилото на Нинова.


Първата дама лично събирала Инициативния комитет за втория мандат

Десислава звъняла лично по телефона и пращала покани във фейсбук

Не администрацията на президента Румен Радев и неговите съветници, а лично Първата дама Десислава е събирала желаещи да се включат в Инициативния комитет по издигането му за втори мандат заедно с вицето Илияна Йотова, научи „Уикенд”. Още миналата пролет бургазлийката се захванала със задачата да мисли как ще се получи тоталното еманципиране на президентската двойка от БСП така, че хем социалистите отново да гласуват за нея, хем да не се обвързва с очевидното нежелание на Корнелия Нинова да я посочи категорично като избора на „Позитано” 20.


В края на лятото Радева поела изцяло „на ръчна” събирането на подписи и имена и според нашите източници дори пращала сама покани на известни личности във фейсбук, придружени от подходящи съобщения за вербовка. Факт е, че в Инициативния комитет на тандема Радев-Йотова влизат имена на фигури, привърженици на различни политически сили, както и необвързани досега с конкретни партийни цветове културни дейци и интелектуалци. А присъствието на тримата представители на БСП в него било договорено при телефонен разговор между президентшата и един от заместниците на Нинова.

Автор: РОЗА ИВАНОВА

Източник: в-к „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече