Ново 20! Лозан Панов имал имение в Гърция

0

Председателят на ВКС подозиран, че върти схеми за уреждане на наказателни дела, посредник бил доктор от 23 ДКЦ в София

В юридическите среди от край време се носят легенди около скандалния председател на ВКС Лозан Панов, който с днешна дата шумно се презентира като кандидат за президент на републиката. Кандидатурата му е издигната от организацията „Правосъдие за всеки”, които буквално извили ръцете на „Демократична България” да го припознаят – нещо, срещу което Христо Иванов се съпротивлявал. От немай къде обаче ДБ застанаха зад Панов, а тоталната му несъстоятелност като бъдещ държавен глава лъсна още с първите му интервюта, пише в-к „Уикенд“.

Според хора от съдебната система, Лозан Панов успешно е изместил нашумелия преди време с лобизма си Красьо Черния. Панов бил особено близък с покойния доц. Кристиян Таков. Двамата толкова се сдушили, че Таков дори му пишел мотивите по делата. Самият Панов идва от административен съд в провинцията и според съдии от кариерата нищо не разбирал от наказателно право, а с гражданското също имал известни затруднения и отчетливи пропуски.


След избора му за председател на ВКС, той дълго отмъщавал на съперничката си Павлина Панова, която кандидатствала за същото място. Отмъстителният Лозан не желаел да парафира молбите й за отпуск, не й давал карти за почивка през лятото в определена почивна станция, създавал й ред административни трудности, заяждал се дребнаво и по време на „тежки” служебни вечери я обвинявал в уреждане на наказателни дела и намеквал, че е корупирана. Панова, която има същата фамилия, но не и роднинска връзка с Лозан, се ползвала с безупречна репутация, и приемала тежко ударите под кръста.


Но това съвсем не било най-сериозното и скандално провинение на тънкоустия кандидат за президент. Магистрати са готови да се закълнат, че Лозан умеел да търгува с влияние и добре осребрявал всяка сделка. Сумите за посредничество при уреждане на съдебни дела никак не били малки. Гражданските дела, които минават при същинското им решаване през два етапа, били уреждани по перфектно „смазана” схема –  50% от сумата за допустимост на делото и след това 50% за решаване по същество. Понякога тарифата варирала съобразно с имуществения интерес, но рядко спадали под 10 000 евро.
За максималните суми, които заинтересовани давали, се носят всевъзможни слухове. Според един от тях, посредници в „сделките” били адвокати от кантора, свързана със скандалния Петър Илиев, вече бивш член и бивш кандидат за вътрешен министър от „Има такъв народ” на Слави Трифонов.
По-трудно Панов уреждал наказателните дела, тъй като влиянието му сред съдиите там било слабо. Дори като административен ръководител не успявал да се наложи като авторитет. Колегите му от наказателната колегия го отбягвали и не искали да контактуват с него.


За да прокарва интересите си, Лозан Панов разчитал предимно на конкретен съдия с инициали С. И. През него минавали подкупите, както и през две секретарки, които отдавна били навършили пенсионна възраст, но умишлено били държани на служба. Наказателните дела „вървели” между 10 000 и 50 000 лева, често и най-забатачените били решавани по тези тарифи. Запознати твърдят, че съдийка от Апелативния съд в София, уреждала по молби на Панов и срещу добър процент много от наказателните дела във ВКС. Публична тайна било и „вършеенето” на професорка от елитен правен факултет в страната сред колегите на Лозан Панов. Въпросната дама била особено близка с председателя на ВКС, но не по интимна линия.


Посредник в подкупите бил и доктор от 23 ДКЦ в София. Двамата с Лозан Панов били изключително близки. Председателят на ВКС разполагал с имоти в съседна Гърция и редовно канел приятелите си на разтуха в южната ни съседка, където щедро развързвал кулинарните си способности и изнамирал интересни начина да радва гостите. Елисавета Панова, сдобила публична популярност като Черния лебед и жената на доктора били неразделни приятелки. Заедно ходели на почивки по света, споделяли си душевните тегоби и дори нищели политическите процеси в страната.

Автор: МАЯ СТЕФАНОВА

Източник: в-к „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече